Forsikringsselskapet Tryg advarer mot tyver som stjeler biler som står på tomgang mens eieren er inne i varmen.

– Det er som å invitere kjeltringer til å stjele bilen.  I tillegg risikerer du null utbetaling forsikringsselskapet, sier pressetalsmann Arvid Steen i Tryg.

Han vet det blir en økning i antall tyverier av biler som går på tomgang nå som kulda er kommet.

Les også: Hytteinnbrudd i Gauldalen kan være oppklart

Det står biler med motoren på tomgang utenfor boliger om morgenen, for å få bilene varme og isfrie før man drar på jobb.

– Det er behagelig å sette seg inn i en oppvarmet bil, men eksosen skader miljøet, politiet kan bøtelegge deg, og går du bort fra bilen en stund, kan biltyver benytte anledningen til å stikke av med din isfrie og oppvarmede bil, sier Steen.

Problemet er enda større utenfor bensinstasjoner, butikker og barnehager.

Les også: Rømte etter mislykket tyveriforsøk

Redusert utbetaling

- Når du forlater en ulåst bil på tomgang bryter med avtalen du har inngått med ditt forsikringsselskap. Reglene er klare på at bilen skal være låst når du forlater den, sier Steen.

På forsikringsspråket heter det «avkortning» når det av ulike grunner blir utbetalt en mindre sum en det forsikringstaker er forsikret for, dersom vedkommende har opptrådt uaktsomt. Å la bilen stå på tomgang mens du forlater den, går inn under denne kategorien.

Størrelsen på avkortningen vil avhenge av hvordan forholdene er på stedet hvor tyveriet skjedde. Jo mer trafikkert, jo høyere avkortning. Forlater du en bilen din utenfor en bensinstasjon i tettbygd strøk og blir borte i fem minutter, er dette grovt uaktsomt, sier Steen.

Kilde: Tryg forsikring