Men et knapt flertall på fem, gikk inn for å ta imot 25 flyktninger hvert år til Midtre Gauldal. Minst ti av disse vil være enslige, mindreårige flyktninger. Dette er første gang kommunen vil bosette enslige, mindreårige flyktninger.

Dette var resultatet av avstemningen i formannskapet mandag.

Stemte forskjellig

Mandag 14. desember kommer saken opp i kommunestyret. Der er det åpent hvordan saker ender, partikolleger i formannskapet stemte nemlig ikke likt:

  • Ordfører Sivert Moen stemte for å ta imot 25 flyktninger årlig, mens partikollega Ane Aunøien Moen gikk for å ta imot 15 per år.

  • Høyres Bjørn Enge gikk for rådmannens innstilling om 25 per år, mens partikollega Nina Bratt Staverløkk gikk for 15.

  • Arbeiderpartiets Liv Johanne Pallin gikk for 15, mens Kåre Merket fra samme parti ønsket å følge rådmannen med 25 per år.

  • I tillegg stemte Venstres Jan Tore Tangstad for 25 flyktninger, mens varaordfører Harald Rognes fra Bygdelista stemte for å ta imot 15 flyktninger per år.

Ville redusere

Det var Helse- og omsorgsutvalget som la inn forslag om å redusere antallet flyktninger, da de behandlet saken på fredag. De vil at kommunen skal forplikte seg til å ta imot 15 flyktninger, hvorav fire enslige, mindreårige per år i årene som kommer. Det var dette forslaget formannskapets medlemmer stemte over.

- Vi prøver en realistisk tilnærming til hvor mange vi klarer å bosette på en skikkelig måte. Selv om vi går inn for 15 flyktninger det første året, er det lett å øke det tallet hvis vi ser at det går bra, sier Harald Rognes.

Han stemte for å nedjustere, og ta imot 15 flyktninger.

- Vi må ta ansvar

Jan Tore Tangstad (V) og Bjørn Enge (H) gikk begge inn for det rådmannen vil: 25 flyktninger per år, hvorav ti enslige, mindreårige.

- Vi må ta ansvar. Dette er en dugnad, sa Tangstad til hvorfor han gikk inn for det.

- Det blir utfordrende, men vi må prøve, sa Bjørn Enge i møtet.

Ordfører Sivert Moen (Sp) gikk også inn for å ta imot 25 neste år, og i årene som kommer.

- Det er såpass til press for å få til bosetting. Det er rett at vi prøver. Men det blir en ekstrem utfordring, sier Moen.

Spent på integreringen

Han er spent på hvordan de skal integreres i arbeidsmarkedet. En oppgave Midtre Gauldal til nå har vært veldig dyktige på. Alle som har gått gjennom introduksjonsprogrammet, er enten i jobb eller i videre utdanning.

- I tillegg blir det mange som må integreres i skolen, de skal lære norsk. Vi må ha tilgang på lokaler og lærerkrefter, sier Moen.

For første gang har kommunen sett utover Støren for å finne boliger til flyktningene. Nå vil de også bli bosatt i Soknedal.

Midtre Gauldal kommune er anmodet av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) om å bosette 25 flyktninger til og med 2019.

Dette er langt flere flyktninger, enn Midtre Gauldal tidligere har bosatt. Men med den store strømmen av flyktninger som kommer til Europa og NOrge, ser det ut til at også Midtre Gauldal vil øke antall bosettinger.

Utover de 25 flyktningene per år, kommer også familiegjenforening i tillegg. Rådmannen skriver i sitt saksframlegg, at de kan forvente seks til sju familiegjenforeninger per år.

Både Venstres Jan Tore Tangstad (til venstre) og Høyres Bjørn Enge (i midten) argumenterte for at Midtre Gauldal bør ta imot 25 flyktninger per år. Enges partikollega Nina Bratt Staverløkk (til høyre) ville sammen med tre andre nedjustere tallet til 15 per år. Foto: Marthe Eid