Tenning av adventslys og stearinlys generelt, er typisk for måneden vi nå går inn i. Levende lys er koselig i mørketida, men kan også føre til brann.

Går fort

Sju til ti minutter tar det fra en liten flammebrann oppstår til et bolighus er fullt overtent ifølge Norsk brannvernforening.

– Så fort går det. Da teller hvert sekund, sier direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Julehøytiden kan lett bli en høysesong for husbranner, og romjula er årets klart mest brannfarlige periode.

Mer inne

– Brannene er ofte knyttet til mer aktivitet i hjemmene, med matlaging, levende lys, fyr på ildsteder, kombinert med alkohol og selskapeligheter. Alt dette øker sannsynligheten for brann, sier Kalheim til NTB.

Røykvarslerens dag

1. desember er Røykvarslerens dag, og desember er en lur måned å sjekke at røykvarsleren, og da helst i flertall, virker.

– Da er det tid for bytte av batteri og testing. De aller fleste boligene har røykvarsler, men mange virker ikke av den enkle grunn at batteriet er flatt, sier Kalheim.

Røykvarsleren er en veldig billig forsikring, og jo flere, jo bedre, framholder brannverndirektøren.

Per i dag er det krav om minst én fungerende røykvarsler per boenhet.

– Vi ønsker at myndighetene hever dette kravet til minst én røykvarsler per 60 kvadratmeter bolig, og minst én per etasje, og at disse er seriekoblet slik at når en går av, så kimer det i alle.

Ligger godt an

Antall boligbranner har falt jevnt og trutt de siste 10-15 årene, men statistisk sett omkommer mellom ni og ti personer i brann i desember måned.

* Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra vegg.

* Ha minst en røykvarsler i hver etasje.

* I boliger med flere etasjer bør du plassere røykvarslere i nærheten av trappene, slik at lyden fra alarmen bærer lettere gjennom etasjene.

* Du bør minst ha en røykvarsler per 60 kvadratmeter.

* Avstanden mellom to røykvarslere bør ikke være større enn 12 meter.

(Kilde: DSB)