Kraftig økning i skyteaktiviteten på Skjetnemyra skytebane har ført til økt forurensning, mener grunneieren.

I et brev til Melhus kommune skriver advokat Hans Petter Wisth i Virtus Advokat AS at «økt aktivitet på leirduebanen har åpenbart ledet til en økt forurensning i området». Ifølge brevet ble det i 1985 skutt om lag 3000 skudd i året, mens det nå skytes omtrent 250.000 skudd.

Leier ut

Knut Olsen eier en eiendom i Skjetnemarka, og han leier ut deler av eiendommen til Trondheim Skytterlag og Melhus Jeger- og Fiskeforening.

Advokaten skriver videre i brevet at Norsk institutt for vannforskning i 2011 utførte innledende undersøkelser for å kartlegge mulig forurensning.

– Det ble her konstatert metallforurensning i området, herunder konsentrasjoner av bly, antimon, kobber og sink, dog av lokal karakter, skriver advokaten.

Befaring

Fylkesmannen har vært på befaring sammen med Melhus kommune, og advokaten siterer fra brevet fra Fylkesmannen til grunneier Knut Olsen om at Fylkesmannen og Melhus kommune var på befaring på eiendommen i 2013.

– Det ble observert store mengder leirduefragmenter og plasthylser fra haglpatroner. Forsøplingen var konsentrert fra området utenfor hus med leirduekaster til noen hundre meter utover myra. Det var også en del rester av leirduer i og ved Skjetnebekken som renner over myra. I forsøplingssaker er det kommunen som er forurensningsmyndighet og har ansvar for den videre oppfølgingen. Melhus kommune har informert Fylkesmannen om at de vil følge opp saken, heter det i brevet.

Advokaten etterlyser på vegne av klienten Knut Olsen tiltak og oppfølging som Mehus kommune har gjort, og han viser til at klienten er svært bekymret for forsøpling og forurensning av området.

Tar jevnlige prøver

– Vi har tatt jevnlige prøver av Skjetnebekken i to år, sier miljøvernrådgiver Jan Henrik Dahl i Melhus kommune.

Dahl viser til at nye prøver skal tas i høst som en del av Overvåkingsprogrammet for vassdrag. Melhus kommune er i gang med opprydding i vassdrag for å følge opp et EU-direktiv.

– Det vi kan se ut fra prøver, er at det ikke er særlig forurensning. Vi ville være sikker, og har kjørt en ekstra runde i høst, sier Dahl.

Dahl legger til at kommunen har dialog med Melhus jeger- og fiskeforening om at det skal holdes ryddig på leirduebanen.

– Opprensking av banen gir ikke forurensning, mener Dahl.

Les også: skytestevne i Soknedal