Regjeringen får flertall for å øke salget av Statskogs eiendommer i statsbudsjettet for neste år,skriver NTB.

Arbeiderpartiet protesterer og frykter for rettighetene til å drive jakt og fiske.

– Skog, fjell og fiskevann skal være tilgjengelige for alle. Jakt og fiske er en folkeaktivitet, og skal ikke være en riksmannssport forbeholdt de få, argumenterer Arbeiderpartiets Knut Storberget.

I innstillingen til næringskomiteens budsjett sier Ap blankt nei til hel eller delvis privatisering av Statskog. En mindre økning i det såkalte arronderingssalget som har pågått etter kjøpet av Borregaards skoger i 2010, er partiet også motstander av.

Øker salget

Salget av Statskogs eiendommer omfatter spredte skogteiger. I første omgang ble det lagt opp til salg av om lag 600.000 dekar. Til nå er 146 eiendommer som samlet utgjør noe over 260.000 dekar solgt.

Eiendommene fordeler seg på 71 kommuner i 16 fylker. 70 prosent av eiendommene er solgt til lokale kjøpere, mens 20 prosent er solgt til kommuner og til Miljødirektoratet.

I en utredning som var bestilt av regjeringen konkluderte styret i Statskog at arronderingssalget kan økes med inntil 150.000 dekar, noe Ap altså motsetter seg.

Partiet mener Statskog burde ha fått utvidet sitt virkeområde snarere enn å få det innsnevret.

– Flere skogeiendommer som nå selges er av en slik størrelse at de har betydning både for Statskogs egen drift og ikke minst for flere lokalsamfunns adgang til jakt, fiske og fritid, argumenter Ap.

Privatisering?

De mest vidtrekkende alternativene regjeringen har vurdert, nemlig hel eller delvis privatisering av Statskog, er imidlertid lagt til side.

– Statskog vil bli videreført «med de samme oppgavene og den samme organiseringen som i dag, opplyste landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) til NTB tidligere i høst.

Et lignende svar i et skriftlig spørsmål fra Senterpartiets Geir Pollestad, beroliger Sp-representanten, som føler seg trygg på at Statskog ikke blir solgt til private. At arronderingssalget økes noe, er helt ok for Sp, så lenge det styrker lokalt eierskap.

– En løsning med en svak økning av arronderingssalget er helt i tråd med det Senterpartiet har ønsket, sier han. (©NTB)

mats.ronning@ntb.no