Rett utenfor Melhus rådhus har boringene etter grunnvann startet,og mange venter spent på å få vite hvor stor grunnvannsforekomsten i Melhus sentrum er.

Bare slått av Gardermoen

Det eneste stedet i Norge som har flere oppvarmingspunkter for grunnvann enn Melhus, er Gardermoen. Det forteller doktor ing. Randi Kalskin Ramstad fra institutt for bergteknikk ved NTNU. Flyplassen på Gardermoen avkjøles og varmes opp av grunnvann.

I Melhus benyttes grunnvann til oppvarming av for eksempel Buen omsorgssenter, Lena terrasse, Lundamo skole og barnehage, Idegården og Melhuset. En så omfattende bruk av grunnvann som det er i Melhus, er unik i Norge, forteller Ramstad.

Forskningsprosjekt

Melhus er med i et forskningsprosjekt der mengden grunnvann skal undersøkes. Tirsdag var rør fra boremaskina til Hallingdal brønn- og graveservice kommet 15-20 meter ned i bakken. Grunnvannet antas å være nede på 40-50 meters dypbe.

Les mer: om grunnvannsboring i Melhus

I filmen kan du se Øyvind Skarsgard og Birger Embrik Kastegard fra Hallingdal brønn- og graveservice samt masterstudent Marit Eline Sandbakken fra NTNU og doktorgradsstudent Sondre Gjengedal. Studentene tar ut prøver på sandmasser fra "undergrunnen". Massene skal analyseres, og kan si noe om hvor mye grunnvann det er under bakken.