Arild Blekesaune (56 år i dag!) fra Melhus er valgt inn i regjeringas nye fagråd for nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt.

Gir råd

Fagrådet skal gi råd til Miljødirektoratet om hvordan Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt kan gjennomføres slik at kunnskapen om rovviltarter i Norge bedre, opplyser klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft på regjeringas nettside.

Fagrådet møtes 1-2 ganger i året, opplyser Blekesaune.

- Stortinget ville ha ei ekspertgruppe som kan kontrollere rovdyrtellinger slik at det ikke blir en politisk diskusjon om hvor mange rovdyr vi har i Norge. Jeg er med i fagrådet som samfunnsviter,, sier Blekesaune.

Bakgrunn

Blekesaune er professor ved NTNU, og har jobbet der siden 1999. Fra 1989 til 1999 arbeidet han ved Norsk senter for bygdeforskning. I 1988 var han med på å bygge opp Norfakta som foretar spørreundersøkelser.

Tidligere har han skrevet bok om rovdyrkonflikter, og i boka fra 1990-tallet, skriver han om at de som driver med husdyr og spesielt sau, har følt seg overkjørt.

- De fleste rovdyrartene i Norge er stabilisert. Det er fortsatt konfliktnivå i Norge. Myndighetene har satset på at sauenæringa skal fungere som deltidsnæring i distriktene, og så kommer politikerne med tanker om antall rovdyr, sier Blekesaune.

Blekesaune er en ivrig bruker av naturen, og jakter blant annet i Sverige. Bortsett fra kongeørn, har han bare sett de store rovdyrene i dyreparker.

- Det er opp til rovviltnemndene hvor mange rovdyr som skal tas ut. Vi vet av hver eneste ulv i Norge, mens bestanden av bjørn og kongeørn er mer usikker, sier Blekesaune.

Under utvelgelsen av medlemmer i fagrådet, har regjeringa lagt vekt på kompetanse innen artenes biologi, overvåkingsmetodikk, statistikk og modellering, kjennskap til forvaltningsmessige behov, kjennskap til husdyrhold og tamreindrift og allmenn samfunnskunnskap.

Les også: underskriftskampanje for ulv

Medlemmene

Fagrådet har ei funksjonstid på fire år.

Det består av professor Arild Blekesaune (fra Melhus), Institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU

Dr. Jon Swenson, Universitetet for miljø- og biovitenskap, Ås

Susanna Löfgren, länsråd Jämtlands len, Sverige

Dr. Henrik Andren, Sveriges Landbruksuniversitet, Grimsø

Dr. Jens Persson, Sveriges Landbruksuniversitet, Grimsø

Dr. Inger Hansen, Bioforsk Tjøtta