Nasjonale mål fastsetter antall årlige ynglinger for jerv i Sør-Trøndelag til tre i året. Rovviltnemnda mener dette målet oppnås uten Forollhogna. Arne Braut, leder i rovviltnemnda, opplyser at det fortsatt vil finnes jerv i nasjonalparken, men at det heretter kan foretas hiuttak, etter godkjennelse fra Miljødirektoratet. Hiuttak er å grave seg inn i hiet under yngleperioden, og avlive moren og ungene.

Hensikten med å rydde Forollhogna for jervehi er å bedre forholdene for beitedyr og reindrift. Arne Braut opplyser at rovviltforliket legger stor vekt på at matproduksjonen skal opprettholdes i fjellet, og at man må skille tydeligere mellom prioriterte beiteområder og rovdyrområder.

Med i vurderingene har også vært at sørsida av fylkesgrensa, som går inn i Forollhogna-området, er uten mål om yngling. Nå skapes en felles forvaltning i området.

Gjenstående yngleområder for jerv i fylket blir nå Holtålen, Tydal og deler av Røros og Selbu.

- Et dårlig vedtak

Naturvernforbundet reagerer sterkt på avgjørelsen, som skal tre i kraft i september 2016. De vil klage til Klima- og miljødepartementet, opplyser fagleder i naturmangfold, Arnodd Håpnes.

– Forollhogna er et godt leveområde for jerven, og det er faglig dårlig forvaltning når man ikke kan prioritere dette. Jerven er en sterkt truet dyreart, og vi har et særlig internasjonalt ansvar. Trollheimen ble tatt ut for noen år siden, og hvis Forollhogna også forsvinner som yngleområde, øker dette presset på de andre rovviltområdene. Jerven får nå mindre områder å leve og utvikle seg på. Biologisk er dette uheldig, og det skaper mindre fleksibilitet i forvaltninga. Konfliktene med andre interesser vil øke, og de sørsamiske reindriftsområdene vil blant annet merke dette. Jeg vil kalle vedtaket lite kunnskapsbasert, sier Arnodd Håpnes.

Arne Braut imøtegår dette, og understreker at rovviltnemnda har arbeidet med Forollhognas rolle i jerveforvaltninga i over tre år. Han henviser blant annet til en NINA-rapport, som sier at antall ynglinger i fylket kan holdes på tre uten Forollhogna.

– Vi øker ikke presset på reindriftsnæringa eller beitedyr i andre deler av fylket. Skadedyr kan fortsatt tas ut. Det er en utfordring at antall jerv er for høgt i rovviltnemndas område. Vi ser også at dyr kommer over fra Sverige, så jeg har ingen bekymringer i forhold til å nå de vedtatte mål, sier Braut.

Delt i synet

Han er leder i rovviltnemnda i region 6, som omfatter trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal. Vedtaket ble gjort i Trondheim onsdag 28. oktober, i et møte med stort frafall i nemnda. Bare tre av seks medlemmer deltok. Forslaget var ikke utsendt på forhånd, og to stemmer var nok til å sikre flertall.

Nå løper en klagefrist på tre uker. Rovviltnemnda skal behandle klager, før saken sendes til departementet. Sekretær i rovviltnemnda, Inge Hafstad, opplyser at nemnda teoretisk kan komme til et annet syn dersom de er fulltallige.

Så seint som i mars i år gjorde rovviltnemnda et motsatt vedtak av det som ble gjort denne uka.

Inge Hafstad imøtegår Naturvernforbundets påstand om at jervehi i Forollhogna får leve dersom målet om tre ynglinger i fylket ikke blir oppnådd.

– Praksisen fra Møre og Romsdal viser at hi i Trollheimen blir tatt sjøl om fylket ikke har nådd målet om antall ynglinger, sier Hafstad.

Han opplyser at det i 2015 ble registrert tre jervehi i fylket, inkludert Forollhogna.

Les Trønderbladet: Forollhogna lansert på nett.

Arne Braut er leder i rovviltnemnda i Trøndelag og Møre og Romsdag. Foto: Gunn Heidi Nakrem.