Da kornåkrene stod under vatn og temperaturene knapt krøp over 20 grader i sommer, gikk landbruksforvaltninga i Melhus kommune ut med informasjon om reglene for erstatning ved avlingsskade. Det var ventet at flere ville få behov for erstatning, som kan slå inn hvis avlingene kommer under 70 prosent av det normale.

En brukbar høst rettet opp mye av inntrykket. Nå når det aller meste av kornet er i hus, kan landbrukssjef Kristin Riaunet i Melhus kommune konstatere at langt færre enn først antatt vil ha behov for økonomisk støtte.

– Vi har ikke full oversikt ennå. Søknadsfristen er 31. oktober, og da vet vi mer, sier Riaunet.

Gjelder ikke mange

De som har levert korn de siste ukene har ennå ikke fått vite nøyaktig vekt, og så skal gjennomsnittsavlinga for de siste fem åra beregnes.

Fagkonsulent Jens Granøien bekrefter at fem-seks gårdbrukere har varslet om at de forventet en avling på under 70 prosent. Han har vært ute på befaring, og orientert om reglene. Det er blant annet et krav om at det lille som finnes av avling skal høstes.

Litt under narmalen

Granøien beskriver årets kornavlinger som litt under normalen, alt sett under ett. Dette bekreftes av siloleder Jan Ragnar Størseth ved Melhus kornsilo.

– Vi nærmer oss et normalt nivå på årets kornmottak. Pr. i dag har vi 5.700 tonn, og vi kommer kanskje opp i 6.000. Forventingene tidlig i høst lå på litt over 5.000 tonn, så vi er ganske godt fornøgd, sier Størseth.

Også ved kornmottaket på Lundamo nærmer leveransene seg et normalår. Møllearbeider Liv-Iren Skåle opplyser at de fått inn 4.500 tonn.

– Sesongen har gått greit. Det ble høstet mye rått korn, og for oss har det vært mye tørking, sier Skåle.

Lite økologisk

Melhus kornsilo er mottaksanlegg for økologisk korn i hele Sør-Trøndelag, og får også noe fra Nord-Østerdalen. Her har det vært stor svikt i leveransene.

– Hittil i høst har vi fått inn bare 30 prosent av det normale. Hva dette skyldes vet vi ikke sikkert. Men det kan være både avlingssvikt og mindre dyrkingsareal med økologisk korn. Vi håper det kommer mer, for behovet er der, sier siloleder Jan Ragnar Størseth.

Timebestilling

For første gang innførte kornsiloen på Melhus timebestilling for levering. I høst ble det derfor slutt på timelange køer. Størseth sier dette har fungert fint, og vil bli opprettholdt neste år.

– Ordninga fikk litt blandet mottakelse, men de fleste syntes det var greit. Noen savnet det sosiale, men det går an å komme inn på kaffe og kjeks nå også. Vi hadde et par intense perioder med levering, og vi fikk noen synspunkt på at det ble for lenge å vente på time, sier Størseth.

Noen opplevde å måtte vente én dag eller to på levering.

Fant løsninger

Størseth tror en del benyttet seg av gamle tørkeanlegg og lagerplass heime på gårdene.

– I så fall er det en god løsning. Da kan bonden fortsette å treske, og vi kan få mer korn i perioder der det ikke er så stort press på anlegget, sier han.

– Har dere mistet korn til andre mottaksanlegg på grunn av ventetida?

– Nei, vi har ikke inntrykk av det. Mange setter pris på å komme til avtalt tid, og vi har heller fått nye leverandører som tidligere ikke ville stå i kø, sier Størseth.

Møllearbeider Liv-Iren Skåle på Lundamo opplyser at de har fått nye kunder mellom Lundamo og Melhus. Hun antar dette er bønder som tidligere leverte på Melhus, og som heller benyttet sjansen på Lundamo, som ikke har timebestilling.

Ingen får gebyr

Timebestilling på Melhus innebar en sekstimers frist for avbestilling av time. Dersom man uteble uten å gi beskjed, var det varslet om gebyr.

– I år valgte vi å se mellom fingrene på dette. Egentlig ble det aldri behov for reglene. Dersom noen ikke kunne komme, ble timen fordelt til naboer og andre, opplyser Størseth.

Jan Ragnar Størseth er siloleder ved Melhus kornsilo. Foto: Gunn Heidi Nakrem