Gamle bensinpumper er elsket av nostalgikere, og et yndet samlerobjekt. Sissel Hammerås har sammen med faren Iver Hammerås satt i stand den gamle totakts-pumpa som stod på bensinstasjonen på Korsvegen. Stasjonen ble drevet av Iver i hele 43 år, fra 1962 til 2005.

– Bensinpumpa stod der da jeg kom, og den er fra slutten av 50-tallet. Den var i bruk i over 30 år, og hadde alltid BP-merket på toppen, forteller Iver.

Var innom tre oljeselskap

Seinere kom Norol inn, og deretter Statoil, så Iver har vært forhandler av tre produktmerker. Det var Hølonda Auto som stod for drifta av stasjonen. De fortsatte etter at Iver avsluttet i 2005, men stasjonen gav dårlig inntekt, og Knut Veien kjøpte den i 2012, hvor det i dag er automatpumper.

Den gamle totakts-pumpa hadde låsbart skap, som ble stengt om natta. Tanken i bunnen av pumpa rommer bare 50-60 liter, minnes Iver. Der var det oljeblandet bensin, mye brukt på mopeder, og seinere også på motorsager og båtmotorer.

– Blandingsforholdet var én liter olje til 25 liter bensin. Folk fylte som regel bare to-tre liter, forteller Hammerås.

Pumpa ble drevet med handkraft. En bryter, som står på et rundt skilt med gule og grønne sekvenser, valgte mengden. Deretter ble bensinen pumpet for hånd opp i måleglasset på toppen, og seinere ut i en slange.

Ble gammeldags

– Hva var det som gjorde at pumpa gikk ut av bruk?

– Det kom forskjellige typer totakts-bensin, med ulike blandingsforhold. Vi fikk ferdigblandede kanner i butikken, og dermed gikk pumpa ut av bruk, forteller han.

I dag står pumpa i resepsjonen hos Melhus Bilskadesenter på Hofstad, hvor Sissel Hammerås er ansatt og medeier. Det er hun som har gjort lakkeringsjobben.

– Det mangler et skilt hvor det står totakts-bensin, men ellers er pumpa komplett. Vi ønsker å samle flere gamle effekter her i kroken, slik at det blir spennende å besøke oss, sier Sissel, som sjøl jobbet på bensinstasjonen på Korsvegen som ungdom.

Iver har tatt vare på mer utstyr fra stasjonen. Noen skilt, kataloger og forskjellige deler fra gammel tid.

– Det hender fortsatt jeg får spørsmål fra noen veterankailler om plugger, stifter og slanger, og det er artig å være til hjelp, sier Iver Hammerås.