Mandag stenger en del av parkeringsplassen utenfor Melhus skysstasjon, og 42 parkeringsplasser blir ute av bruk. Grunnarbeid har fått oppdraget med å bygge om parkeringsplassen som der pilotprosjektet skal prøves ut fram til utgangen av 2016.

Om 5 uker skal den nye parkeringsplassen med 58 plasser stå klar. Denne vil være stengt med bom, og bommen åpner seg bare for bilister som på forhånd har bestilt plass via en app på mobiltelefonen. Reservasjonen kan gjøres maksimalt to timer på forhånd, og er for kollektivreisende. Fylkeskommunen vil gå ut med informasjon for å rekruttere de 100 som får prøve tilbudet.

- Dette er første sted i Norge der parkerings-appen prøves ut, sier samferdselsdirektør Erlend Solem i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Slipper å lete

Frivillige kan melde seg til å få prøve ut appen som vil være via AtB. Disse må være kollektivreisende. Fylkeskommunen regner med at det vil være nok parkeringsplasser selv om det er 58 til rådighet for de 100, men samferdselsdirektøren minner om at det handler om å være først ut med å bestille. En kan ikke bestille kvelden i forveien ettersom bestillinga kan gjøres to timer på forhånd.

- De som skal reise kollektivt, kan bestille plass på forhånd i ro og mak ved kjøkkenbordet, og de har en 100 prosent garanti for å få plass, sier Solem.

Når den som har bestilt plass kommer til parkeringsplassen, vil det være en registreringsmetode på plassen slik at bilnummeret gjenkjennes og bommen åpner seg. I pilotperioden vil det være gratis å parkere på plassen.

I dag er parkeringsplassen utenfor Melhus skysstasjon svært full og ofte står biler også på steder som ikke er parkeringsplasser.

Se også: Hvordan ser det ut i Melhus sentrum i 2025?

Ideen til parkerings-appen fikk Solem under et prøveprosjekt hos Trondheim parkering der det jobbes med et system for gjenkjenning av bilnummer.

Spleiselag

Den ble godt og raskt mottatt hos Miljøpakken, Jernbaneverket og Melhus kommune. Melhus formannskap tok i bruk hasteparagrafen, forteller ordfører Jorid Jagtøyen. Jernbaneverket brukte 10 dager på å bestemme seg for om de ville bli med.

Prosjektet koster 4,5 millioner kroner, og er et spleiselag der Melhus kommune, Jernbaneverket og Miljøpakken bidrar. Arealet eies av Melhus kommune.

- I to måneder blir det redusert parkering utenfor skysstasjonen, og en kan benytte Brubakken pendlerparkering. Melhus bedehus leier også ut plasser, sier Jagtøyen.

Jagtøyen er svært glad for at Melhus får ha pilotprosjektet, og at det blir en innovativ parkeringsplass som kan bli lagt merke til også i utlandet.

- Vi skal teste ut appen nå, og så kan vi utvide tilbudet. Dette er også aktuelt i påvente av et parkeringshus. Appen kan også være aktuell å bruke når det blir parkeringsplass på motsatt side av jernbanesporet, og jeg har bedt om et møte med prosjektleder Raymond Siiri i Jernbaneverket før 20. oktober, sier Jagtøyen.