Faren til den tre år gamle gutten som havnet i Gaula, sier at foreldrene er svært glade for at det gikk så bra med sønnen.

– Vi er veldig glade, og vi vet at det er en utrolig historie, sier faren til treåringen.

Fredag kom gladmeldinga om at gutten, som fyller fire år i høst, er blitt skrevet ut fra St. Olavs hospital og er i fin form. Familien er bosatt i Melhus, og gutten har ikke søsken.

Sykehuset meldte at tilstanden var kritisk etter ulykka i midten av august. Noen timer etter at gutten ble fraktet til St. Olavs hospital i helikopter, ble han overført til intensiven på Rikshospitalet der han lå noen dager før han ble overført til St. Olavs hospital igjen. Etter 1,5 måned er altså gutten kommet hjem.

Gutten satt i en bil som var parkert utenfor Rema-butikken på vestsida av Gaula, og bilen trillet bakover og ned i Gaula. Derfra fløt bilen med gutten inni, flere hundre meter nedover Gaula før den stanset nord for Gimse bru. Sivile og brannfolk klarte å få gutten ut av bilen og opp på land. Da var han livløs, og bruk av hjertestarter ga ikke resultat. Først da han kom på sykehuset, ga gjenopplivinga resultater.

Faren sier til Trønderbladet at de ikke ønsker å snakke mer om hendelsen nå, fordi de trenger å «lufte hodet» som han sier. Foreldrene er svært takknemlige for den hjelpa de har fått, og faren sier at de ønsker å møte redningspersonellet senere.

Les også: Treåringen tilbake på St. Olavs hospital

les også: Håper å hindre nye ulykker

Glede i brannvesenet

– Fantastisk og topp. Det var veldig godt å få ei slik melding, sier befalsvakt Svenn Ola Krognes i Gauldal brann og redning.

Krognes var blant dem som rykket ut til Gaula, og da han ankom stedet, var gutten tatt opp på elvebredden der han lå på et redningsbrett mens gjenopplivinga pågikk.

– Vi håpet selvsagt på at det skulle gå bra. Vi var skeptiske, men håpet var der. Tidligere har vi reddet opp voksne fra elva, men det har ikke gått bra fordi de har ligget for lenge i vannet. Aldri før har det vært ulykker med unger involvert. Unger har kanskje større sjanse for å klare seg, og det var kaldt i elva, sier Krognes.

Ulykka skjedde i august, og i Gaula var det rundt 14 grader, ifølge måling Gaula natursenter hadde den dagen.

Var fylt med vann

Da brannfolkene kom til stedet, var ulykkesbilen helt dekket av vann. Brannfolkene klarte å lokalisere bilen etter at de hadde sett antenna på den.

– 4-5 av mannskapene våre og dykkere som kom til fra Trondheim, klarte å ta seg ut til bilen. Brannfolkene fra Gauldal brann og redning stod oppå taket på bilen som var helt full av vann, og sammen med en dykker klarte de å ta seg inn i bilen. Vinduet stod åpent så det var ikke nødvendig å knuse det. Ungen satt i barnestol, og en av våre fikk skåret løs beltet han hadde på. Så fikk de dratt ut gutten og brakt ham på land, sier Krognes.

Krognes forteller at det ikke var mulig for brannfolkene å stå på elvebunnen.

– Det var stri strøm, og dykkerne måtte starte et stykke opp i elva og la seg drive nedover, sier Krognes.

Krognes synes det er fantastisk bra at gutten er blitt utskrevet fra sykehuset, og ifølge ei pressemelding er i fin form.

Oppfølging

I etterkant har brannfolkene pratet om det som skjedde.

– Det er veldig viktig å snakke sammen. Hvis noen har hatt behov for oppfølging, har de tilbud om det, sier Krognes.

Gauldal brann og redning har ikke redningsdykkere, og fikk derfor assistanse fra Trondheim.

Mange var samlet da ulykka skjedde siden Melhuscupen ble arrangert like ved og det var midt på dagen. Sivile deltok også i redningsoperasjonen, og hjelpsomheten var stor. Et helikopter fra Ålesund kom raskt til stedet. Det ble brukt fordi ingen andre helikoptre i nærheten var ledige.