Leserinnlegg skrevet av Anne Sørtømme, kommunestyrerepresentant for SV, nabogrunneier ved Koloåsen og beboer ved Tømmesdalsvegen

Etter behandling av Stokke grustak og vurdering av Sigmund Gråbaks habilitet i saken i formannskapsmøtet 3/10-17, skriver Melhuslista på sin egen facebookside blant annet at undertegnede er grunneier og part i saken om Koloåsen steinbrudd.

Verken dette eller habilitetsspørsmålet skal stå uimotsagt. Saken om Koloåsen steinbrudd har tidligere vært omtalt i Trønderbladet blant annet ved at jeg har påpekt inhabilitet og korrupsjonslignende forhold, samt problematisert etikk, tillitt og rolleforståelse. I denne sammenhengen har jeg da følgende å bemerke:

Tillit er et sentralt stikkord for lovverkets formål. Mange spørsmål om habilitet/inhabilitet ligger i en gråsone, der man kun har sitt eget skjønn som verktøy. Det skal også være nevnt at det ikke er noe uttalt mål at man skal strekke inhabilitetsreglementet for langt, noe KS også bemerker.

Det er ingen som legger til grunn at det i disse omtalte sakene er direkte inhabilitet, men lovens rammer for skjønn burde her gi et soleklart grunnlag for inhabilitet.

At et selskap og en politiker er forenet i både styrer og investeringer som kommer begge parter til gode, og den samme politikeren taler selskapets sak i politiske organ, OG at åpenheten er mangelfull, er ikke forenelig med tillit. Hver kommune må selv finne ut hvor grensa går for habilitet/inhabilitet, og hver sak er forskjellig.

Siste ord er neppe sagt om hvordan skjønnet utøves i Melhus. Det skal også legges til at det er hver politikers eget ansvar å stille spørsmål om ens egen habilitet.

KS har også et styrevervsregister som har til formål å styrke kommunesektorens omdømme og skape åpenhet. Der er selskapsforbindelsene heller ikke registrert.

På bakgrunn av alt dette, er det kanskje på sin plass med litt selvransakelse heller enn motangrep og beskyldninger om skittkasting. Og når man kommer med beskyldninger mot navngitte personer, er det også svært mye ryddigere å ta det på en mer offentlig og tilgjengelig plattform enn sin egen facebookside.

MELHUSLISTAPÅ FACEBOOK: Melhuslista skriver på sin egen facebookside at Anne Sørtømme er grunneier og part i saken om Koloåsen steinbrudd. - Verken dette eller habilitetsspørsmålet skal stå uimotsagt, skriver Anne Sørtømme i sitt leserinnlegg.