KOMMENTAR: I går kom de siste innbyggertallene fra Statistisk sentralbyrå. De viser at Melhus er den kommunen i Trøndelag der innbyggertallet økte mest i forrige kvartal. Det ble 82 flere innbyggere i Melhus i årets andre kvartal, og kommunen har nå 16.330 innbyggere. Det er mer enn i de andre vekstkommunene rundt Trondheim (Skaun +32, Malvik +67, Stjørdal +76).

Selv Trondheim matcher ikke veksten til Melhus, trønderhovedstaden har overraskende nok en nedgang på 177 innbyggere. SSB sier ikke noe om årsaken til dette, men nedgangen er unntaket og ikke regelen. Trondheim og kommunene rundt er alle vekstkommuner.

Selvsagt vil veksten variere fra kvartal til kvartal, men det er utrolig viktig å være en kommune i vekst. Det er selve grunnlaget for en god kommuneøkonomi, et attraktivt boligmarked og opprettholdelse av skoler og barnehager. En solid økning er derfor betryggende for kommunen.

I Midtre Gauldal er det derimot nok et kvartal med nedgang i innbyggertallet. I dette kvartalet ble det 26 færre innbyggere. Dermed ser vi at trenden med en utflating og nedgang i innbyggertallet blir befestet. Det er ikke gode nyheter før Norsk Kyllings flytting og nedbemanning. Det er stor usikkerhet knyttet til hva som vil skje med de ansatte på Norsk Kylling. Vil de fortsette å bo i Midtre Gauldal og pendle til Orkanger? Og hva med alle de som kommer til å bli overflødige siden den nye fabrikken trenger færre ansatte? Økonomien i Midtre Gauldal er allerede anstrengt, og både eldreomsorgen og skolene er pålagt kraftige kutt.

Midtre Gauldal kommune er nå i gang med å kartlegge hvordan situasjonen kan bli etter at Norsk Kylling forsvinner. Det er svært viktig at så få som mulig flytter.