Prosjektet skal ikke utrydde kongeørna. Kongeørna er fredet på lik linje med de andre store rovdyrene i Norge.

Miste jobben

Stortinget har forpliktet seg i forhold til økt matproduksjon, større selvforsyningsgrad og aktivt bruk av beiteressursen over hele landet. Dette samfunnsmålet kan kun oppfylles gjennom en balansert rovdyrforvaltning, herunder også aktiv forvaltning av kongeørn.

Pålagt å beskytte

I Rissa foreksempel, har de tap opp i mot 30 prosent på lam som hovedsakelig er tilskrevet kongeørna, både som direkte og indirekte dødsårsak. Dette er uholdbart både for lamma og for bøndene. Slik det er for reineierne også. Det er også relevant å ta med Småfeforskriften i denne debatten. Den sier i §26 Forebyggende tiltak; «Dyr som ikke holdes i bygninger skal, når det er nødvendig og mulig, beskyttes mot rovdyrangrep, helsefare, osv.» Altså er dyreeier pålagt å beskytte mot rovdyrangrep, men samtidig sier samme forskrift §24 at dyra skal beite ute i minimum 16 beiteuker.

Dermed bryter dyreeier en forskrift uansett om det gjøres noe eller ikke.

Beholde ørna

Skal vi fortsatt ha beitenæringer, norsk matproduksjon og levende bygder må vi kunne ha to tanker i hodet på en gang, vi må åpne for forebygging av skader på beitedyra og også et fokus på å beholde en ønsket stamme av kongeørn. Dette mener jeg ivaretas i dette forsøket.

Gunn Iversen Stokke, Senterpartiet i Sør-Trøndelag