KOMMENTAR: NRK Sommertoget har rullet gjennom Trøndelag. I vårt område var det Støren som fikk mest oppmerksomhet, men også Melhus, Lundamo og Soknedal fikk besøk.

På vei sørover fra Trondheim fortalte lokalhistoriker Ronald Nygård om vår rike sagahistorie. På Melhus skysstasjon ventet det vikinger, lokal mat, musikkunderholdning og hundevis av folk. Også på Lundamo og Soknedal var det stort frammøte. I Soknedal har det vel neppe vært så mange folk på stasjonen siden før den ble lagt ned i 1968.

Under selve hovedsendingen onsdag kveld, Sommeråpent på NRK1, var hele programmet viet Støren og Midtre Gauldal. Vi fikk bli med på en guidet tur på Støren, vi hørte om Gaula og laksefiske, Bør Børson, wienerbrødene til Soknedal bakeri, øleventyret til Hogna Brygg, det var lokalquiz og soknedals Sigrid Haanshus både sang og ble intervjuet.

Det var rett og slett 45 minutter med strålende reklame for Støren og Midtre Gauldal, sendt på Norges største TV-kanal. Omtrent 500.000 seere fulgte direktesendingen, i tillegg kommer etternølerne på nett-tv, minutt for minutt-sendingen og reiseradioen.

Men også for NRK er Sommertoget strålende reklame. Oppmøtet her i regionen er ikke unikt, det har vært den ene folkefesten etter den andre, siden ferden startet på Rognan 27. juni. Så langt er kun tre fylker unnagjort. Fra nå og fram til toget avslutter reisen i Sarpsborg 19. august, skal det lage tv-sendinger fra over 30 steder. I tillegg kommer alle de stasjonene toget har et opphold på ti minutter.

Det kommer trolig til å være korps, barnehager og folkefest på mange av stedene. Og lokalpressen som forteller om dette. TV 2 sluttet med sine direktesendte tv-sendinger om sommeren på grunn av lave seertall, men NRK har virkelig funnet suksessoppskriften.