KOMMENTAR: Er Norge på vei utfor stupet, eller går det ganske bra?

Spør du Arbeiderpartiet får du ett svar, spør du Høyre får du et annet.

Det nærmer seg valg, og det merkes på det offentlige ordskiftet. For oss som står utenfor politikken kan det være vanskelig å vite hva som er sant. Et eksempel kunne vi lese i Aftenposten i går. Der gikk nyvalgt LO-leder Hans-Christian Gabrielsen ut mot Høyre, og deres valgløfter foran forrige valg. Gabrielsen listet opp løftebrudd på kutt i ytelsene til arbeidsløse, sykelønnen, fagforeningsfradraget, midlertidighet i arbeidslivet og arbeidsmiljøloven. Så fikk Høyres Torbjørn Røe Isaksen svare. Han var arbeidspolitisk talsmann i 2013, og var den som kom med løftene. Han mener at «LO vrir og vender på ting og skaper skremmebilder. De fremmer påstander uten dekning», sier Røe Isaksen til Aftenposten. Men nøyaktig hva det er som er feil fra LOs leder, nevner han ikke. Han bare sier at det er feil det LO-lederen påstår.

Dermed er vi velgere like kloke. Og slik frykter jeg at det vil bli i årets valgkamp. Vi så det i presidentvalgkampen i USA, vi så det i Brexit-debatten i Storbritannia, og vi så det i den franske valgkampen. Det handler ikke så mye om å debattere med hverandre, men å klistre merkelappen «falske nyheter» på motstanderen.

Her i Norge begynner vi å se konturene av to forskjellige virkeligheter. Arbeiderpartiet har sin versjon og Høyre har sin. Partiene har sine egne nettsider og facebooksider, der de kommuniserer direkte med velgerne. For eksempel la Ap ut en video på Facebook i forrige uke, som er sett 150.000 ganger. Spørsmålet er imidlertid om de når nye velgergrupper med dette, eller om de kun forsterker sitt verdensbilde til de som allerede støtter dem.