KOMMENTAR: Det har lenge vært klart at behovet for å kutte kostnader er stort i Midtre Gauldal. Kommunen har akkurat startet på en hestekur, der spesielt skolene har merket kuttene.

Men også eldreomsorgen må foreta innsparinger, hvis kommunen skal nå målet. En kommune har to store utgiftsposter, og det er skoler og eldreomsorg. Det er så å si umulig å gjennomføre store kostnadskutt i en kommune uten å røre disse områdene. Dermed kan to utsatte grupper bli satt opp mot hverandre når kostnadene må ned. Kutter man mindre i eldreomsorgen, må man kutte mer på skolene.

For skoler og barnehager har sparetiltakene blitt vedtatt, mens kuttene innen eldreomsorg har blitt utsatt flere ganger. Men på siste kommunestyremøte ble avgjørelsen tatt. En rekke sparetiltak er innført og skal iverksettes de neste årene. Det mest omstridte er å kutte bemanningen ved Singsås bo- og dagsenter. I kommunestyret var flere av partiene delt i synet på dette, og også pårørende og andre har kjempet for å opprettholde dagens ordning.

Det er en helt legitim kamp å ta, det er rett og slett lokaldemokratiet i praksis. Men jeg synes lederen i Singsås sanitetsforening har et svært godt poeng når hun nå maner til ro. Torill Haueng og sanitetsforeningen har stått i spissen for kampen for å bevare bo- og dagsenter, men nådde ikke fram. Og nå avslutter de kampen, ser framover og vil jobbe for at det skal bli så godt som mulig for dem som skal bo der. Haueng sier til Trønderbladet at det kommer lite ut av å hisse opp stemningen og ønsker at beboerne nå skal få ro.

Det er en imponerende holdning og et svært konstruktivt innspill. For nå er beslutningen tatt. Noen fikk flertall for sitt syn, mens andre ikke nådde fram. Slik er det i et demokrati. Og man må faktisk respektere at man ikke alltid får det som man vil, men likevel jobbe for at den valgte løsningen skal bli så god som mulig.