LEDER: Vi i Trønderbladet og de fleste avisene i landet er gjennom en liten revolusjon, der leserne våre dropper papiret og forflytter seg til de digitale kanalene. Dette er lesernes egne valg, og vi følger etter som best vi kan. Noen vil si vi legger om for tidlig, andre vil si vi gjør det for sent.

For radio er det motsatt. Der har myndighetene bestemt at radiosignalene skal formidles digitalt, og radiokanalene må bare gjøre som de får beskjed om. Og lytterne må selvsagt følge etter, hvis de ønsker å høre på radio. Det har de gjort, hvis vi skal ta salget av DAB-radioer som indikasjon.

FM-nettet slås av i region etter region. Først ute var Nordland, og vi i Midt-Norge var denne uka de neste ut. Foreløpig er det NRK som har skiftet helt over til DAB, mens de kommersielle kanalene vil komme etter 21. april. Men lokalstasjonene vil fortsatt sende på FM-nettet.

Norge er det første landet som stenger FM-nettet. Det høres drastisk ut, men det er mange fordeler med DAB. Bedre dekning, klarere lyd og plass til mange flere kanaler er de viktigste. Dessuten er det dyrt å drifte både DAB og FM-nettet.

I NRK er de midt sagt nervøse for omleggingen. Det største spørsmålet er om lytterne vil følge med over til DAB. Det vil de nok, etter hvert. Når de kommersielle kanalene som P4 og Radio Hele Norge også forsvinner fra FM, er det ikke mye igjen for lytterne annet enn sus.

Hvis man ser medievanene fra 70-tallet og til nå i Norge, så synker tv-tittingen og papiravisene, mens mobil og nettaviser har skutt rett til værs. Men gjennom hele perioden har radiolyttingen vært forbausende stabil. Vi liker rett og slett radio, og vi hører på radio uansett hvilke andre medietilbud som kommer.