Årets laksesesong nærmer seg med raske skritt, og mange lurer nok på hvordan sesongen vil forløpe.  Ikke minst med hensyn på hvor mye fisk som vil finne veien opp Gaula.

Siden forrige sesong, og spesielt etter at årets fiskereguleringer ble bestemt, har det pågått en diskusjon rundt effekten av de tiltak som er iverksatt. Mye av dette har i tillegg hatt en vinkling med beskyldninger om at de som mener noe om dette, maler sin egen kake.  Den diskusjon skal jeg la ligge her.

År for år har det blitt gjort endringer og begrensninger i fisket, uten at det ser ut til å ha hjulpet noe vesentlig.  Bestemmelsene for årets fiske inngår i samme rekken, og nå er det storlaksens tur. Kloke hoder har nå funnet ut at laks over 1 m skal fredes hele sesongen.  I praksis innebærer dette at all laks over 10 kg skal gjenutsettes. Forutsatt da at den ikke er skadet, og gjenutsetting er forsvarlig.

I tillegg kommer at all hunnlaks er fredet etter 1. juli, og det er døgn-, uke- og sesongkvoter.  Flere har hevdet at mange fiskere etter hvert vil sky Gaula, og forflytte naturopplevelsen sin til andre vassdrag hvor sannsynligheten for å havne i «overtredelsesgarnet» er langt mindre.  Flere gjorde dette i fjor, og denne trenden vil nok fortsette i år.

Det kan diskuteres i hvilken grad alle restriksjonene har påvirket og vil påvirke villaksstammen i elva.  Jeg synes det må være et stort tankekors for de som vedtar og innfører stadig nye innstramminger i fisket, og se i hvor liten grad dette har ført til noen økning i laksestammen.

Naturligvis vil noen hevde det ville vært verre om ingen ting hadde blitt gjort. Vel, kanskje det, men det som nå skjer er sannsynligvis bare en utsettelse av et fullstendig kollaps for Gaulalaksen.  Påstanden har sin basis i at det stadig hevdes at det ikke er laksefiskerne som er årsaken til nedgangen i laksestammen. Hva som er årsaken/årsakene får være så sin sak, men er det ikke laksefiskerne i elva, hva hjelper det da med stadig nye restriksjoner.

Dette blir omtrent det samme som om vegmyndighetene registrerte at det ble kjørt alt for fort på den nye E-6 traseen på Hovin.  Det var vel utenkelig at de satte ned farten like sør for Lundamo for å få redusert farten på traseen, og når dette ikke hadde noen effekt så ble det i tillegg bygget fartsdempere på den samme strekningen.  Kort sagt problemet må tas der det opprinnelig er.

En får derfor en sterk oppfatning av at alle restriksjoner kun er basert på økonomi.  Det er det økonomiske utbytte for elveeierne som er det tungtveiende, og går foran alt.

Ifølge årets fiskeregler holdes sesongen uavkortet.  Ville det ikke vært bedre å kutte sesongen en måned tidligere, slik at den laksen som hadde kommet opp fikk lov å gyte. Ved mange anledninger har det vært stilt spørsmål om hvorfor det ikke er samme regler for den som tar med laksen hjem til middag og den som praktiserer fang og slipp.  En som praktiserer fang og slipp-prinsippet kan «leke seg» hele dagen i elva.  Spørsmålet om ulike regler har Gaula Lakseforvaltning så langt unnlatt å besvare. Er det slik at jo mere lek, jo høyere pris kan tas av de som ønsker å praktisere et slikt fiske.

Nå er det ikke slik at alle elveeiere er tilhengere av fangst og slipp. Det finnes mange motstandere som mener at dette er å leke med livet, og noen har antydet at de i år kommer til å nekte sine fiskere å sette fisken ut i elva igjen.

Skitt fiske – så lenge det varer!