Norske Lakseelver har fulgt debatten i Trønderbladet med stor interesse, og når Per og Jan Waage sår tvil om vår organisasjons syn og holdninger i forvaltningen av villaksen, finner vi det naturlig å komme på banen.

Norske Lakseelver organiserer elveeierlagene i Norge, som gjennom lakse- og innlandsfiskeloven har en sentral rolle i den lokale forvaltningen av villaksen. Elveeierlagene utgjør et godt faglig nettverk, og sammen med forskning og offentlig forvaltning danner vi et godt grunnlag for en ansvarlig og kunnskapsbasert forvaltning av laksen i elvene.

Lakse- og innlandsfiskloven åpner for laksefiske dersom det er et høstbart overskudd av laks. Det er et mål at dette overskuddet skal komme både sportsfiskere og rettighetshavere til gode. I en ideell verden skulle alle elver bugne over av villaks, men dessverre har villaksen blitt et knapphetsgode som må forvaltes med varsomhet.

Målet er at det etter fiskesesongen skal være nok laks igjen til å fylle opp gyteplassene i elva. Derfor er det beregnet et gytebestandsmål i antall kilo hunnfisk for hver elv i Norge, dette for at elvene skal kunne produsere maksimalt med lakseunger. Forskerne i Vitenskapelig råd for villaksforvaltning vurderer årlig om dette målet er nådd, og om det bør gjøres endringer i fiskereglene. Rådene til Orkla og Gaula er entydige: beskatningen bør reduseres.

I denne situasjonen har forvaltningslagene i Orkla og Gaula vist handlekraft for å ta vare på villaksen. Samtidig har de etterlevd formålsparagrafen i lakse- og innlandsfiskeloven om å tilrettelegge for sportsfiske og verdiskaping. Stenges elva for fiske i hele eller deler av sesongen vil tilbudet til samtlige sportsfiskere bli redusert. Samtidig reduseres også inntekter og ringvirkninger av laksefiske for rettighetshavere, lokale tilbydere av overnatting, servering og handelsstanden forøvrig. Ikke minst mister laksen tusenvis av besøkende ”oppsynsmenn” som fanger opp alt fra tjuvfiske til forurensende utslipp gjennom sesongen. Aktiv bruk er det beste vernet av naturen.

For å beholde en lang fiskesesong til glede for alle grupper uten å overbeskatte laksebestandene, har fiskeforvaltningen i Gaula og Orkla innført fangstkvoter for døgn, uke og sesong, samt redskapsbegrensninger ved lav vannføring. I tillegg har man utvidet det eldgamle påbudet om gjenutsetting av fisk. Historisk gjelder dette vinterstøinger (gytefisk fra året før) og fisk under minstemålet. Dette er nå utvidet, og omfatter storlaks over 100 cm og all hunnfisk i juli og august. Dette for å spare de viktige avlsdyrene. Alle sportsfiskerne har de samme kvotene, og samme mulighet til å ta med seg fangst av laks hjem. Samtidig gis det mulighet til å gjenutsette fanget fisk på en ansvarlig og riktig måte inntil man har fylt kvoten. Når kvoten er fylt skal fisket avsluttes. Målet er ikke mest mulig gjenutsetting slik Waage-brødrene gir inntrykk av. Målet er å hindre overbeskatning av den mest verdifulle gytefisken. Hvis målet nås og det høstbare overskuddet igjen blir større, vil kvotene kunne økes.

Norske Lakseelver jobber for mer liv i elva. Dette gjelder både i vannet, på elvebredden og i lokalsamfunnene. Det er vårt ansvar å sikre det biologiske grunnlaget for mer laks også i framtida. Hensikten med dagens regler er å bygge opp igjen robuste villaksbestander. Dette vil sikre både dagens og morgendagens fiskere magiske opplevelser ved lakseelvene. Vi ønsker alle skitt fiske i årets kommende laksesesong!

Torfinn Evensen, generalsekretær Norske Lakseelver