Kommentar til brødrene Waages artikkel om Gaula 09.02.2015:

Med bakgrunn i en over middels interesse for villaks har jeg fulgt med i debatten rundt forvaltningen av Gaula og Orkla. Spesielt brødrene Waage har fremstått som sterke motstandere av gjenutsetting og forvaltningen i elvene. Jeg har imidlertid sett på disse to som legitime debattanter med en god blanding av gode og dårlige argumenter, men har undres over om herrene har noen oppriktig følelse og engasjement for laksen bortsett fra at de tydeligvis ønsker å slå den i hjel for å få mat.

Hvem er så disse brødrene Waage? Jan Waage er IT direktør i Cermaq. Cermaq er et av 5 selskaper i oppdrettsbransjen som er stiftere av Norsk Villaksforvaltning. Hva Norsk Villaksforvaltning driver med bortsett fra fiske i Nausta og Gaula i Sunnfjord undres de fleste seg over. I innlegget henter Jan Waage støtte i egen mær. Det positive er imidlertid at han ønsker å spise villaks og ikke den laksen som IT-karrieren er fundamentert på.

Som en følge av volumutviklingen innen oppdrettsnæringen har næringens påvirkning på vill laks og sjøørret kommet under lupen. Lakselus, gen-innblanding og sykdomssmitter er faktorer som påvirker vill fisk negativt. På nettsteder som Ilaks og Kyst.no fører oppdrettsnæringen sitt korstog og har lenge problematisert forvaltningen av elvene for å legitimere sin egen negative påvirkning. Waage har tydeligvis hengt seg på den bølgen, men ikke kommet ut av skapet.

Reddvillaksen.no er ikke fanatiske når det gjelder gjenutsetting, men mener at dette er et viktig og hurtig virkende verktøy i en ansvarlig bestandsforvaltning. Død laks gyter uansett ikke og det er viktig at vi sportsfiskere ikke høster «settepotetene». Det er vel ingen innen elve-forvaltning som benekter negative faktorer som kraftutbygging, gjengrøfting, veikulverter osv. som årsaker til bestandsnedgangen. Men påvirkningen ble forsterket når oppdrettsnæringen fikk vokse og kom på toppen av alt annet. Inntil slike sår er leget og pasienten friskmeldt må man gjøre noe aktivt. Det å stenge elver er ingen løsning. Aktive brukere er en forutsetning for aktivt miljøvern. Stengte elver mister plass i bevisstheten til både lokale innbyggere, sportsfiskere og myndigheter. Uten midler i elveforvaltningen er det som kan beskytte de siste villakser fra menneskelig grådighet borte.

Jan Waage titulerer seg selv som ekte sportsfisker. Ekte sportsfiskere sørger for å holde seg oppdatert på utfordringene som truer egne interesser og ønsker heller ikke å frata fremtidige generasjoner som samme muligheter som man selv har hatt. Vi kan alle drømme tilbake til den gang det var mer enn nok laks til alle, men må innse at den tid inntil videre er forbi. Men vi jobber for at den skal komme tilbake.

For Reddvillaksen.no

Jens Olav Flekke

Leder