- Totalt meningsløse regler for 2015-sesongen - Ansvaret for forvaltningen av den svært verdifulle villaksstammen i Orkla og Gaula bør ikke ligge i hendene på amatører med særinteresser, advarer forfatterne av dette innlegget i laksedebatten. Stor respons

Vi traff åpenbart en nerve blant svært mange laksefiskere med vår artikkel «Nok er nok – om forvaltning av laksefiske i Orkla og Gaula». Vi har aldri opplevd maken til respons, utelukkende positive tilbakemeldinger fra kjente og ukjente laksefiskere, grunneiere og organisasjoner som Stiftinga Norsk Villaksforvaltning.

Imøtegår påstand om meningsløse fiskeregler - Forvaltningene i Orkla og Gaula har meget kompetente administrasjoner som daglig jobber sammen med de beste fagmiljøene på villaks i Norge, sier styrelederne Arne Nielsen og Jon Kjelden.

Etter å ha lest svaret på vår artikkel skrevet av Jon Kjelden og Arne Nilsen styreledere i hhv Gaula Fiskeforvaltning og Orkla Fellesforvaltning, syntes det som om de fleste kritiske spørsmål og forhold vi tar opp forbigås i stillhet. Blant de få konkrete tilsvar vi finner er at Fellesforvaltningen mener at det ble slått ihjel for mye storlaks i Gaula i 2012. Faktum er at det ikke ble slått i hjel fler stor-laks enn det Forvaltningen hadde satt som regel. Det store spørsmålet er imidlertid hvor mange stor-laks som måtte bøte med livet som følge av CR fisket. Det unnlater Styrelederne behendig å kommentere. Selv med de forhold som rådet i 2012 med flom og isvann som kun holdt 3-5 grader var Fellesforvaltningen kun opptatt av å få solgt flest mulig fiskekort og ikke av bevaringen av villaksen.

Kjelden og Nilsen fremhever i sitt tilsvar at forvaltningene i Orkla og Gaula har meget kompetente administrasjoner som daglig jobber sammen med de beste fagmiljøene på villaks i Norge. Det er positivt, og på høy tid, for fakta er at det kun er kort tid siden det var et bilde av Torstein Rognes (Gaula Fiskeforvaltning) i Trønderbladet sammen med en representant fra NINA under overskriften «Endelig samarbeider vi».

Styrelederne hevder i sitt «oppklarende» svar til oss at villaksinnsiget til Norskekysten har gått raskere nedover enn tidligere antatt. Vi «undres» litt over hva forvaltningene bygger dette utsagnet på.  Vi som har fisket i begge elvene i flere tiår har opplevd betydelige «svingninger» hva gjelder både innsig av laks og fangster med både nedturer og oppturer. For å illustrere det har vi sett litt nærmere på fangststatistikken på www.orklaguide.com og som grafen under illustrerer er det stor variasjon fra år til år hva gjelder innrapporterte fangster av små- og mellom laks. Det er svært gledelig at fangstene fra 2014 viser at det i sum var et veldig bra år med et stort innsig og bra fangster.

Utviklingen fra 2012 frem til i dag er også positiv, fangsttallene for 2014 viser at det ble registrert 1500 mellom-laks og 1813 smålaks. Dette borger for et meget godt år for den kommende 2015 sesongen. Vår påstand er at fangsttallene kunne og burde vært enda bedre da det i samme periode har vært en dramatisk nedgang i antall fiskere. Grunnen er åpenbar, de stadig endrede og stramme fiskeregler i kombinasjon med en bevisst vridning mot CR fiske får stadig færre til å velge Orkla.

Vi holder derfor fast på vår påstand at dette er en helt bevisst og styrt utvikling i regi av Fellesforvaltningen som trekker opp det ene krise scenariet etter det andre kun med ett mål for øye: Innføre CR i hele vassdraget. Nå må lokale fiskeforeninger, grunneiere, lokalt næringsliv og myndigheter våkne før det er for sent. Forvaltningene i Orkla og Gaula har klart å skremme bort den vanlige sportsfisker og fratatt mange gleden ved å fiske og det gode miljøet langs elva. Forvaltningene syntes helt å ha glemt at de i rollen som premissgiver for laksefisket i Orkla og Gaula også har et betydelig ansvar i forhold til verdiskapningen villaksfisket bidrar til, spesielt inntekter til grunneiere og lokalt næringsliv. Og det er store beløp det dreier seg om. Med fiskereglene for 2015 i minne trenger vi ikke være spåmenn for å si at 2015 i så måte kan bli nok et magert år for grunneiere og lokalt næringsliv.

Vi registrerer at leder for Melhus Jeger og Fisk er meget bekymret for Gaula og det bør også ordførere i både Gauldalen og Orkdalen også være. Med den utviklingen som Forvaltningene driver vil ikke bare grunneiere og lokalt næringsliv miste store inntekter, også kommunene vil miste sårt tiltrengte skatteinntekter.

Vi konstaterer at generalsekretær i Norske Lakseelver Torfinn Evensen mener Norge er det ledende landet i verden innen laksefiske og at vi må følge med i tiden og utvikle vårt fisketilbud i tråd med den moderne tidsånden. Dette for å sikre rekruttering av nye laksefiskere. Faktum er at herrene Evensen, Nilsen og Kjelden er helt i utakt med grasrota og det store flertallet blant landets sportsfiskere. Når den moderne tidsånden åpenbart er ensbetydende med kun CR sier vi et rungende nei takk. Vi vil beholde de ekte og opprinnelige norske sportsfisker tradisjonene og fremme folkefisket. Etter vår mening og basert på de senere års erfaringer er CR ensbetydende med negativ rekruttering, eksklusivitet og utstenging av allmenheten (målrettet markedsføring mot økonomisk ressurssterke personer og firmaer), lav verdiskaping og tapte inntekter, og en lek på liv og død med villaksen kun for egen fornøyelse/spennings skyld.

Vi opplever at forvaltningene gjennom flere år har drevet en intens «markedsføring» av CR. Lakseloven av 19. juni 2009 nr. 97 sier klart om dyrevelferd at «fiske og fangst av arter som omfattes av denne lovs virkeområde, skal foregå på en måte som ikke utsetter disse artene for unødige lidelser, jf. lov 19. juni 2009 nr. 97 om dyrevelferd». Hvordan Forvaltningene fortsatt kan forsvare CR og hevde at laksen ikke utsettes for unødige lidelser og videreføre sin intense CR kampanje er en stor gåte. CR er en praksis som har tatt overhånd i Islandske og Skotske lakseelver, og kilder vi har vært i kontakt med hevder at resultatet, som har overrasket mange, har blitt at bestanden av villaks har gått tilbake. Gambler Forvaltningene med villaksstammene i Orkla og Gaula?

Hvor er Mattilsynet, dyrevernerne, Miljødepartementet, Miljødirektoratet, Fylkesmennene og ikke minst NJFF i denne viktige diskusjonen? Vi observerer nok en gang at NJFF er totalt fraværende i disse viktige diskusjonene. Vi er landets Jegere og fiskere sier NJFF. Vi ønsker å sikre allmenhetens tilgang til jakt og fiske og at jakt og fiske skal være en naturlig del av det norske friluftslivet hevder NJFF. Fortsatt taushet fra NJFF’s side kan vanskelig tolkes som annet enn støtte og aksept for det Forvaltningene i Orkla og Gaula praktiserer.

Avslutningsvis takker vi for invitasjonen fra Nilsen og Kjelden til en temakveld om gjenutsetting av fisk, men sier nei tusen takk. Vi er to stolte norske sportsfiskere som har som grunnholdning å respektere og høste av naturen og ikke leke med liv for vår egen fornøyelse og spenningens skyld.

Per Waage, ekte sportsfisker, Drammen

Jan Waage, ekte sportsfisker, Oslo

VARIASJON: Grafen illustrerer at det er stor variasjon fra år til år hva gjelder innrapporterte fangster av små- og mellom laks. Det er svært gledelig at fangstene fra 2014 viser at det i sum var et veldig bra år med et stort innsig og bra fangster.