Minken betraktes som et skadedyr og en trussel for norsk fauna, og i følge Direktoratet for Naturforvaltning kan minken gjøre stor skade og true mangfold og produktivitet hos flere norske arter. Minken livnærer seg i stor grad på fisk, og nå viser observasjoner at minken er i vekst langs lakseelva Gaula. Oppsynsmann Johnny Hustad i Gaula Fiskeforvaltning sier de derfor har tatt grep for å gjøre noe med situasjonen.

– Etter utallige observasjoner ser vi nå at minken øker i omfang langs Gaula og sidevassdragene. Jeg opplever at det er mer mink enn tidligere år, samtidig som fiskere vi prater med også observerer mer mink enn før, forteller Hustad.

Svartelistet

Minken kom til Norge i 1927 fra Nord-Amerika for å brukes i pelsdyroppdrett, men etter rømning fra oppdrettere finnes idag villminkstammen spredt over hele Norge. Minken er imidlertid svartelistet på Artsdatabanken, og er uønsket i norsk fauna. Hustad sier det derfor er viktig å gjøre noe med minken på et tidlig tidspunkt i Gaula.

– Minken tar for seg av småfisk i elva når det er lite vann. Dette er fisk som er en viktig bestanddel for laksestammen i elva, og vi kan ikke sitte å se på at minken ødelegger laksebestanden. Minkfellene som settes ut er selektive og humane, og dyret avlives momentant når den lokkes inn av åtet i fella, sier Hustad.

Trives i steinfyllinger

Han er stadig ute og sjekker fellene, ser om minken har latt seg lokke eller om åtet må skiftes. Minken er mest glad i fersk laks, og når dette legges inne i minkfella, lar dyret seg ofte lure.

- Det er helt umulig å utrydde minken helt, men det er ingen tvil om at den utgjør en stor trussel for fisken. I Gaula har den nok fisk å spise av og da blir den der tilgangen på mat er størst. Minken trives i steinfyllinger, i bro-kar og under store steiner, og det er ved slike områder fellene settes ut. Fram til nå har jeg satt ut ni minkfeller på forskjellige steder, men det vil komme flere. Dette er et tiltak vi skal jobbe med hele sesongen, konstaterer Hustad.