– Det er klart at næringa lider litt under de restriksjonene som er satt for elva, men slik må det være akkurat nå. Det er viktig å spare de store laksene til gytinga i høst. Vi vil jo ha laks i Gaula de neste 10 årene også, sier Siri Stav.

For henne og Finn R. Buan blir årets sesong den femte der de tilbyr eksklusivt laksefiske og overnatting ved gården på Lundamo. Flere campingvogner er allerede på plass ved valdet på Horgøien, og oppladningen til første kast natt til mandag er i gang for de aller ivrigste.

Lite stort

Håpet er å være på rett plass til rett tid når storlaksen kommer svømmende, selv om all fisk over én meter må settes ut igjen i år. Lite tyder derimot på at det blir den helt store vandringen av den verdensberømte troféfisken.

– De fleste har liten tro på at det kommer mye laks tidlig i sesongen i år. I fjor hadde vi sein oppgang, men her hos oss hadde vi faktisk god fangst totalt, med over 150 fisk og 600 kilo på Horgøien, sier Finn.

Det plasserte valdet på en tredjeplass over de beste i Gaula i 2014.

Kommer senere

Siri forteller at de ligger litt etter på bookingsida i år, men at etterspørselen har tatt seg opp den siste uka.

– Mange fiskere har sittet på gjerdet og ventet. Det har jo vært en del negativitet rundt tilstanden i elva de siste årene, og fiskerne følger nøye med på utviklingen. De studerer statistikk og funderer på når det beste tidspunktet for å prøve laksen vil være, sier hun.

– Likevel ser vi at fiskeinteressen til slutt tar overhånd. De vil jo tross alt fiske, og det er jo ikke slik at det ikke er fisk i elva.

Tidligere har det vært aller størst pågang av lakseturister de første ukene i juni, og plassene tidlig i sesongen har tradisjonelt sett vært fullbooka allerede før jul. Dette har nå endret seg, ifølge Finn og Siri.

– Før var folk på plass tidlig for å fange storlaksen, men dette har forskjøvet seg noe. Vi har fortsatt noe ledig plass fra starten av sesongen. Nå er det fa midten av juni og utover i juli det er mest interesse, forteller Finn.

– Møter forståelse

Ved Horgøien har de gjester både fra inn- og utland. Mange østlendinger, svensker og dansker ønsker å nyte livet ved elvebredden, og i år har de også en skotte med sesongkort på besøk.

– Stort sett har de aller fleste stor forståelse for at uttaket ikke kan bli det samme som før. Vi har stor tro på at våre ansvarsfulle fiskere følger reglementet, sier Siri.

– Det er selvfølgelig også noen som synes det er synd at de ikke kan høste og ta med seg troféene sine hjem. De får tatt et bilde før de slipper den ut, men det blir nok ingen utstopping og henging på veggen.

Holdningsendring

De to grunneierne er tross alt forsiktige optimister foran årets sesong, og ikke minst med tanke på framtida.

– Vår erfaring er at særlig den yngre generasjon har stor forståelse for det som nå gjøres. Mange synes det er helt naturlig å sette ut igjen fisken. Vi merker en holdningsendring, og det gir grunn til optimisme, sier Finn.

Dette har de blant annet erfart gjennom sine kurs for ungdommer, noe de også gjennomfører den siste uka før skolestart i år