Han har nylig gjort drivtelling både i Orkla og Gaula, og mener observasjonene så langt gir god grunn til å tro at de tiltakene som ble gjort på tampen av årets laksesesong har vært svært viktige for gytebestanden.

Mer fisk

Lamberg sier han og kollegene har observert en økning i antall laks i forhold til i fjor.

– Vi er tre stykker som svømmer ved siden av hverandre, og vi regner med å telle rundt 90-95 prosent av fisken. Måten vi registrerer på er ganske nøyaktig.

– Skremmende

Fra 26. juni ble det som følge av dårlig innsig og labert fiske i Gaula påbudt å sette alle hunnlakser tilbake i elva.

Fra første august kom nok et tiltak, da alle hannlakser over 65 centimeter ble påbudt å settes ut igjen.

– Tiltakene ser ut til å ha vært svært viktige, selv om vi ikke får den endelige fasiten før om en måneds tid. Vi får se når gytegropsregistreringen kommer om de har lyktes med forvaltningsstrategien. Så langt ser det derimot ut til at vi berger gytebestandsmålene som myndighetene har fastsatt, sier Lamberg, som mener det er skremmende å se hvor mye fisket påvirker.

– Det er liten tvil om at folk er gode til å fiske. Jeg er temmelig sikker på at om det hadde vært full fangst ut sesongen, hadde vi hatt for små gytebestander.

Mandag morgen kom tallene fra Norske Lakseelever som viser at laksefisket i elvene i Norge var dårligere i 2014.  Les mer om dette HER.