Den 9. august ble det tatt en kjempe på 24,0 kilo i Gaula. Torleif Hyldmo var fiskeren, og stedet var Nedre Kåsen/Nordflå. Laksen ble satt ut igjen, og årets rekordfisk skapte ikke stor oppmerksomhet. Den ligger heller ikke på laksebørsen med bilde. Men Torstein Rognes bekrefter fangsten, og er tilfreds med de mange store laksene som ble tatt i år.

– Vi har registrert sju lakser på over 20 kilo. Aldri før i min tid har det vært flere. Teller vi lakser mellom 18 og 20 kilo kommer vi til 12, og det er også et veldig høgt tall, sier Torstein Rognes, daglig leder ved Gaula natursenter. Fjorårets største laks var bare 18,5 kilo.

Torstein Rognes er meget tilfreds med at Gaula greier å holde posisjonen som storlakselv.

– Når folk reiser halve jordkloden for å komme til Gaula, er det for å fiske storlaks, sier han.

Færre kilo enn i fjor

Rognes beskriver årets sesong som middels. Det startet eventyrlig i juni, men flatet litt ut seinere i sesongen. Antall laks er høgere enn i fjor, mens den totale fangsten ikke kom helt opp mot fjoråret. Da det var igjen én dag av fisket viste laksebørsen 4.943 lakser og 24.277 kilo. Tilsvarende tall for i fjor er 4.513 lakser og 27.739 kilo. Gaula greide heller ikke å slå Orkla, men havner sju prosent under i antall kilo.

– Vi hadde noen store uttak av laks i 2012 og årene før. Det påvirker situasjonen, og gjør at vi kommer under Orklas fangster i år. Men de store laksene vi har sett i år gjør oss optimistiske for framtida, sier Rognes.

Gledelig med mye smålaks

Han ser også et annet bilde, nemlig stor andel av smålaks. I fjor ble det tatt 751 smålaks. I år er tallet hele 1.960.

– Dette er en viktig indikasjon på god sjøoverlevelse. At vi har mye smålaks i år skaper forventninger om godt fiske av mellomlaks neste år og storlaks om to år, sier Rognes.

Han trekker også fram et annet tegn på en vellykket sesong. Nemlig at mange fiskere allerede har bestilt for neste sesong.

– Det meldes om høg grad av bookinger for neste år, og det er kanskje det beste beviset på at fiskerne er fornøyde, sier Rognes.

Det er ikke registrert oppdrettslaks blant de 482 fiskene det er innsendt prøver på. Men det har vært innslag av pukkellaks, som er uønsket i elva. Andelen av gjenutsetting er 58 prosent når det gjelder laks, og dette er på nivå med tidligere år, mener Rognes. Fordelinga av fangster over og under Gaulfossen er ikke analysert, men Rognes tror den fordeler seg nokså normalt, med rundt halvparten på hver del.

Torstein Rognes er daglig leder ved Gaula natursenter og sekretær i Gaula fiskeforvaltning. Foto: Mads Eid Bjørset