Jan Gjønnes har 50 års erfaring som laksefisker i Gaula, og følger innsiget av laks ved Agdenes.

– Vi har allerede hatt en kjempesesong, og jeg tror det fortsetter. Den siste uka har det vært registrert svært mye laks inn Trondheimsfjorden ved Agdenes, og vi vet den dukker opp i Gaula etter noen dager. Vi gleder oss, sier Jan Gjønnes, som har vært i elva hver dag siden 1. juni.

Se bildene av laksen som er tatt i Gaula

Naturlige svingninger

Han beskriver forholdene i Gaula som perfekte akkurat nå. Gjønnes prøver å forklare årsaken til mye stor og mellomstor laks i år, men vil ikke ut med alt.

– Det er erfaring det, vet du. Under flommen i 2010 og 2011 gikk mye av smolten rett ut i havet, og det er denne årgangen som kommer igjen nå. Innsiget av laks har sine naturlige svingninger, og vi ser vel også at reguleringene påvirker bestanden positivt, sier Gjønnes.

En annen av veteranene i Gaula, John Hilanmo, sier at innsiget av laks ved Agdenes ikke har vært større siden midt på 80-tallet, enn den er akkurat nå. Svein Solbakken spår fiskefangstene, og mener det vil bli en pil som peker rett til værs.

– Vi går her og venter på en smell. St. Hans-uka blir stor. I dag er vi fire som fisker på Lenavaldet, men vi har råd til å gå turnus, med to som alltid er på land, ler Hilanmo.

Les: Storfangst i Gaula

Årets første fisk

Torsdag fikk han en forsmak på det han venter vil komme. John Hilanmo har fisket 12 dager hittil i år, uten å kjenne napp. På torsdag fikk han to napp i løpet av et kvarter. Den første laksen glapp, mens den neste på 2,2 kilo ble med på land.

– Gullfarget sluk slo an i dag. Det er småfisk ennå, men bare vent. Den jeg mistet var enda mindre enn den jeg tok på land, sier John.

Jan Gjønnes pirker borti fiskerkompisen.

– De fiskene vi mister er alltid større enn dem vi får på land. Har du ikke lært deg det ennå, flirer Jan.

John Hilanmo ledet fiskeutvalget i Melhus Jeger og Fiskeforening i mange år, og har fisket i Gaula siden han var i tiårsalderen på 50-tallet. Han har passert over 700 laks, med 17,2 kilo som rekord, ved Baggøya.

– Nå må folk glemme fotball litt, og komme seg ned til elva, sier Hilanmo.

Svein Solbakken (til høyre) veier laksen John Hilanmo tok torsdag. De venter flere og større fisker over helga. Foto: John Lerli
FIKK LAKS: John Hilanmo har nettopp tatt en laks på 2,2 kilo. Til høyre Jan Gjønnes og til venstre Svein Solbakken. Foto: John Lerli