Filmfestivalen Melorama er en årlig filmfestival for førsteklasse på Melhus videregående skole. Filmfestivalen tar for seg filmer på språkene fransk, tysk og spansk. Prisene som ble delt ut var for beste film, beste tysk/franske og spanske film, beste kvinnelige og mannlige skuespiller, mest lattervekkende, beste kostyme og mest kreative film.

Elevenes oppgave var å danne grupper på tre til fem elever og lage en kortfilm under seks minutter i løpet av en måned. Tema til filmen var valgfritt, men alle elvene måtte delta foran kamera og bidra i dialog på sitt fremmedspråk. Et annet kriterium var at filmen skulle tekstes over til norsk.

Actionfilm vant

I alt hadde elevene laget 17 filmer med god dialog og humor. To av filmene var på fransk, tre på tysk og de resterende på spansk. Vinnerfilmen ble den spanske filmen «Secuestrado» av Jørgen Ellefsen, Julian Ellefsen, Håkon Kusslid, Erik Brækken og Oskar Hegge. De har jobbet hardt for å lage en god actionfilm.

– Selve planleggingen brukte vi flere uker på. Det tok litt tid, for mange hadde meninger og vi var litt uenige men vi ble enige til slutt og er fornøyd med resultatet, sier guttene.

De mener ideen har kommet av seg selv med utallige timer med actionfilm på tv.

– Ideen er inspirert av actionfilmer og det kommer tydelig frem i filmen. Vi synes det var morsomt å drive på med det her og gjøre noe annerledes enn hva vi ellers gjør i spanskklassen, sier Kusslid.

Selfie-konge

Blant vinnerbidragene var Kevin Mattias Jonathan Adam Eriksson som vant både pris for beste mannlige skuespiller og for mest kreative film sammen med Håkon Tølløvsen og Oliver Eid. Eleven svarte med å ta selfie av seg selv foran publikum for å minnes tildelingen. Det har blitt hans varemerke mener han.

– Det begynte med at jeg gjorde det på en engelskframføring, og siden har jeg fortsatt med det. Det er morsomt å gjøre noe annerledes, sier Eriksson.

Guttene bak filmen «Iskaffe vs Iste» ønsket å være originale og skape noe eget.

– Ideen vår brukte vi en del tid på å komme opp med. Vi ønsket å lage noe som var bisart og det føler vi at vi fikk til, sier Eriksson.

Må være original

Filmfestivalen har foregått i tre år og kvaliteten blir bare høyere og høyere, mener faglærerne. Elevenes tips til å vinne er å komme opp med en original ide som treffer publikum underholdningsmessig.

– Oppfordringen vår et at man må gå for å vinne uansett og klare å komme opp med en original idé. Nivået i år var veldig høyt og da er det viktig at ideen og gjennomføringen er god, kommer det fra vinnerlaget.

Ikke laget mye film

Elevene får ingen instruksjoner i kamerabruk og redigering for oppgaven, men lærernes erfaring er at elevene håndterer alt dette selv mesterlig på egen hånd. Verken vinnerlaget eller guttene fra «Iskaffe vs Iste» har jobbet mye med film og redigering tidligere.

- Vi har laget en film tidligere, og det var i norsken så vi har ikke så mye erfaring med det. Men vi synes det var morsomt å gjøre noe annet enn i de vanlige timene, sier Brækken som var med på vinnergruppen.

– Det er absolutt noe vi kommer til å anbefale for de som begynner neste år. Det har vært morsomt og spennende å drive på med det her, sier Eid.

Vinnerne

Beste film: Jørgen Ellefsen, Julian Ellefsen, Håkon Kusslid, Erik Brækken, Oskar Hegge: «Secuestrado»

Beste fransk/tyske film: Jørgen Størdal Gravråk, Silje Smemo Krogstad, Pia Hammer, Magnus Nideng: «Rapidement quatre»

Beste spanske film: Vuc Dasic, Ylva Helsø, Morten Jusnes Mellingsen, Basem Yamal Issa, Simen Stensås og Jakob Aune Høvik: «007 James Bond – Proyecto A.T.O.M.O.»

Beste kvinnlige skuespiller: Birgit Ekren: «Die Flucht»

Beste mannlige skuespiller: Kevin Mattias Jonathan Adam Eriksson

Mest lattervekkende film: Erlend Vitsjø, Jørgen Stai Hess, Sondre Andersson Svensli, Oscar Wold, Odin Øverland Rømuld: «Me gusta»

Mest kreative film: Håkon Tølløvsen, Oliver Eid og Kevin Mattias Jonathan Adam Eriksson «Iste vs Iskaffe»

Beste kostyme: Vebjørn Rindal, Daniel Sivertsen, Robin Fissum, Ola Gimse: «Robo del blanco»