– Vi begynner å bli virkelig gode på å holde slike arrangementer, og nå får vi sjansen til å bli enda bedre, sier kulturenhetsleder Arnfinn Solem til Trønderbladet.

Kulturbegrepet blir altså stadig videre i UKM-sammenheng.

Tok ansvar

For de unge er det knyttet mye prestisje i å bli plukket ut til fylkesmønstringen, men i år meldte ingen kommuner seg frivillig til å holde selve festen.

– Vi gjorde et veldig fint arrangement for to år siden, og ble derfor spurt om vi ville ha det også i år, forklarer Solem.

– Vi har allerede fine fasiliteter og god kompetanse, så vi slengte oss på. Dette fører med seg en god del dugnadsarbeid, men det tror jeg bare styrker samholdet.

– God trening

Kultursjefen utelukker at det er pengene som er drivkraften.

– Nei, vi tjener ikke så mye på dette, selv om det blir et lite overskudd. Vi har folk som har tatt egen utdanning med tanke på å få den kompetansen som kreves for å få gjennomført noe slikt, så vi tar gjerne en ny runde for å bli enda bedre. Ikke minst blir dette god trening for de ungdommene som er med og arrangerer. Det er godt nytt for fremtiden, mener Solem, som nå sitter i ukentlige møter for å få alle detaljene på plass før den store helga.

Etterlyser kunst og dans

UKM-lokalmønstringene er i full gang rundt omkring i Trøndelag, og både Melhus og Holtålen har allerede plukket ut sine håpefulle. I Midtre Gauldal skjer dette først søndag 8. mars.

– Akkurat nå har vi rundt 30 påmeldte, men erfaringen tilsier at de fleste påmeldingene ikke kommer før helt mot slutten, sier Arnfinn Solem.

– Så langt går det mest i sanginnslag og band. Minst pågang er det på kunst og dans. Der håper vi enda flere melder seg. Det er absolutt ikke for sent.

Julie Stokke gjorde seg bemerket med sin opptreden sist gang Midtre Gauldal holdt fylkesmønstring i 2013. Foto: Gunn Heidi Nakrem