Kristoffer (9) og resten av fjerde trinn ved Gimse skole fikk møte forfatteren bak Svein og rotta.

– Det var veldig artig. Jeg har lest veldig mange av bøkene til forfatteren, sier Kristoffer.

Konkurransen

Marit Nicolaysen har skrevet den svært populære bokserien om Svein og rotta, og tirsdag kom hun til fjerde trinn på Gimse skole etter at mammaen til Kristoffer Normann Henriksen (9) deltok i en facebookkonkurranse i regi av Aschehoug forlag.

– Mamma var inne på Facebook, og så konkurransen. Hun ville svare på den fordi det ville være artig for oss om vi fikk besøk. Jeg ble veldig glad da jeg hørte at vi vant. Det er veldig artig at forfatteren kom til skolen, og at hun hadde reist så langt. Hun er veldig hyggelig, og jeg kommer til å lese bøkene om igjen, sier Kristoffer.

Over 1500 skoleklasser deltok i konkurransen, og vinnerklassen var svært glad for å få besøk av forfatter Nicolaysen. Bøkene hennes har solgt i over 400.000 eksemplarer i Norge, og er oversatt til 10 språk.

Kjæledyret

Inne i klasserommet forteller forfatteren om hvordan bøkene om Svein og rotta ble til.

– Det er ikke lettere å skrive barnebøker enn voksenbøker, sier Nicolaysen.

Hun viser elevene et fotografi av sønnen som da var 8-9 år, og som leker med ei tamrotte ved navn Halvorsen. De to gir inspirasjon til de svært populære barnebøkene.

– Jeg ville skrive om et dyr som ikke så mange liker, forklarer forfatteren.

Hun dro på besøk til kloakksystemet i Oslo for å se hvordan rottene lever der. Om tamrotter sa hun at de er fine å ha som kjæledyr, og at de er intelligente og ikke avgir så mye lukt som tammus.

To spillefilmer er det også blitt, og Nicolaysen forteller elevene at 20 spesialtrente rotter fra Tsjekkia spilte i filmene. De ble hentet til Norge for å bli dyreskuespillere etter at importen var blitt godkjent av Mattilsynet.