Tore Johansen

«Christmas Must Be Tonight»/«O Helga Natt»

Øra fonogram (2014)

Tore Johansen gjør selv et nummer av han endelig har gjort det: Spilt inn en versjon av «O Helga Natt». Ikke alle kan synge «O Helga Natt», og mange av dem som har sunget den, burde ikke ha gjort det. Melodiens vanskelighetsgrad har til og med holdt den utenfor de fleste salmebøkene. For å slå det fast med en gang – Tore Johansen er en av dem som utvilsomt gjør ære på den gamle franske julesangen.

For meg er likevel åpningslåten «Christmas Must Be Tonight» den store positive overraskelsen. Et spennende valg til julesingelen, og jeg er helt sikker på at Robbie Robertson i The Band, som skrev låten, hadde elsket versjonen. Den er varm, naken og sjelfullt tilsatt med blant annet gitar, trøorgel, munnspill og mandolin. To helt forskjellige vokalister, Tore Johansen og Gudny Aspaas, står stilig til hverandre og backes opp av nydelige harmonier fra Nidarosdomens jentekor. Aspaas stemme kan til tider virke skingrende, men hos meg skingrer den seg langt inn i nervesystemet og gir meg frysninger. Totalen er aldeles nydelig.

Med seg har Johansen også gitarist Kjell Larsen, kjent fra 70-tallets store progrockband, der nevnte Aspaas var vokalist. Ronny Kjøsen fra Gåsbakken er også med på flere instrumenter.

The Bands original fra 1977 er hardere, nesten litt funky. Det samme er Robertsons egen versjon som ble gitt ut som filmmusikk i 1989. Øyvind Smidts arrangement på Johansens julesingel flyter mer, og legger forholdene bedre til rette for Johansen og Aspaas vokale arbeid. Arrangementet løfter sangen. Versjonene minnner meg litt om Darlene Loves soulfulle innspilling fra 2007. Også den nydelig.

Ikke er jeg overrasket over at tenoren fra Øysand leverer en fantastisk versjon av «O Helga Natt». Sangen som ble laget allerede i 1847, og som på julaften i 1906 var det andre musikkstykket som ble spilt på radio, er blitt sunget av svært mange opp gjennom årene – og på alle språk. Vi kjenner den svenske oversettelsen best, og i vår kant av verden mener mange at Jussi Bjørlings innspilling fra 1959 er den aller beste. Tore Johansens tolkning er ikke langt unna Bjørlings, og jeg tror hardcore Bjørling-fans vil like denne versjonen. Johansen fraserer tydelig og faller ikke for fristelsen til å sjonglere unødig på skalaen. Det er slik Adolphe Adams julesang skal synges.

Heller ikke her overlesses det med instrumenter. Et «beskjedent» komp gjør at Johansens vokale prestasjoner kommer helt fram på scenekanten. Ivar Gafseths hammondorgel er innom underveis og skaper god dynamikk.

Det var lett å la seg rive med av to så flotte julesanger. Jeg sitter uansett med en følelse av at jula 2014 nå er reddet.

Krister Olsen

(Terningkast 6)

EN SEKSER: «Christmas Must Be Tonight»/«O Helga Natt» får terningkast 6.