Filmen «Den 12. mann» om den mirakuløse redninga av Jan Baalsrud i Troms under andre verdenskrig, står for nesten alt kinobesøket i Melhus så langt i 2018.

Krigsfilm

– Hittil i år har vi hatt 606 kinobesøkende mot 249 i samme periode i fjor. 553 har sett «Den 12. mann», og vi er veldig fornøyd med oppmøtet. Filmen er over alle filmer så langt i år, og dette lover godt for kinobesøket, sier kulturkonsulent Marit Grendal i Melhus kommune. Trønderbladet har tidligere skrevet om at det var en stor svikt i kinobesøket i fjor, og nå ser det ut til at trenden kan være snudd.

Den norske krigsfilmen er blitt vist i Melhus kino tre helger på rad samt en torsdag, og Grendahl forteller at det kan bli flere visninger ettersom skoler har bedt om at filmen vises som skolekino.

I Melhus

I forkant av torsdagens visning var det forsnakk der lokalhistoriker og lærer Eigil Sallaup var i samtale med redaktør Åsmund Snøfugl om krigshandlinger i Melhus. Melhus historielag har samlet inn bilder fra de tyske okkupantenes opphold i Melhus, og utstillinga er blitt vist i forbindelse med kinooppsetninga av den norske krigsfilmen.

Eigil Sallaup har gjort en stor innsats for å samle inn dokumentasjon om hvilke konsekvenser andre verdenskrig fikk for Melhus etter at elever spurte om andre verdenskrig preget Melhus.

Melhus hadde flere fangeleirer deriblant i Melhus sentrum der det også var offisersbolig og det var militærleir på Øysand. Nazistene hadde planer om å bygge Neue Drontheim på Øysand, og etablerte blant annet flystripe der.

Det har også kommet fram at sabotører søkte tilflukt i ei bu på Hølonda, og at bua spøkefullt ble kalt Hotell Norge. Sabotørene angrep Thamshavn-banen for å stoppe eksporten av svovel og kobberkis fra Løkken gruver. Sallaup fortalte også om radiosendere på Hølonda.

Illegale aviser

Mindre kjent er den illegale pressen, og illegale aviser ble skrevet i Melhus. Det fikk fatale følger for flere etter at Henry Rinnan fattet interesse for aktiviteten i Melhus.

– Det var ganske dramatisk og grusomt, sa Sallaup.

Sallaup fortalte at han forsøkte å få samlet inn informasjon om den illegale pressen, men at det ikke var lett fordi dette var mens den kalde krigen pågikk og kommunistene var under overvåkning. Bautaen i Kroaparken i Melhus sentrum hedrer de falne og det er også minnetavle i Melhus rådhus. Dessuten er den illegale pressen nevnt i et hefte som ble utgitt for noen år siden. Det var også trefning på Lundamo i 1940, og Kari Lundemo og flere soldater ble drept.

Kan bli flere

Mange møtte opp som publikummere til forsnakket før filmvisninga, og kulturkonsulent Grendal forteller at det vil bli flere forsnakk.

– Folk synes det er ålreit å ha mer enn filmen. Vi kan ikke ha det veldig ofte fordi det er en del arbeid med dette, sier Grendal.

Grendal opplyser at det jobbes med en forsnakk for filmen «Darkest Hour» som handler om Winston Churchills periode som statsminister under andre verdenskrig. Melhus kommune har også planer om å en fagdag i tilknytning til filmen om Per Fugelli – «Siste resept», og Grendal forteller at sønnen Aksel kommer til Melhus for å holde foredrag under fagdagen som er for kommunalt ansatte.

gunnheidi@tronderbladet.no

982 60 456

Oppmøtet til forsnakket sist torsdag var godt.