Petter Trotland var født i 1898, mens foreldrene Sigrid og Gunnar enda bodde på Nordgard Litjnæve. De kjøpte Framigarden Trotland for 2500 kroner, og flytta dit i 1907. Barneflokken skulle etter hvert bestå av hele 10 barn, hvorav 9 vokste opp. Petter vokste opp som sytning hos mormora Sigrid og mannen Per i Konstadlykkja. I en periode var Petter også eier av Konstadlykkja.

Selvlært

I voksen alder drev Petter Trotland ei stund som tømmerhogger. Han kjøpte seg kamerautstyr i 1920-åra og lærte seg etter hvert fotograferingens kunst på egen hånd. En del av livet bodde han på Støren og drev der med fotografering til livets opphold, da han fartet rundt og tok bilder i hele Gauldalen. Mange postkort har fått hans signatur. Senere flyttet han og kona Klara til Rognes.

TROTLANDSGRENDA: Som aktiv fotograf tok Petter Trotland ofte landskapsbilder fra Hølonda, sånn som dette postkortet av garder og landskap på Trotland.

Men, det var ikke bare fotografering denne hendige karen hadde lært seg. Han kunne drive på med ting som baking og hjelpe folk med hårklippen. Musikalsk var han til gagns, for det var ingen sak å spille på trekkspill, fiolin og han hadde også gått i orgellære ei tid. Dette brukte Petter til å underholde allmennheten i ulike sammenhenger. Han var en livåt kar, som ofte fant på spilloppmakerier. Petter Trotland døde i 1985.