– Det dogget på brillene, sa rektor Marit Volden da elevene avsluttet med Åge Aleksandersens «Trondheimsnatt».

Torsdag holdt femte trinn forestilling for de andre elevene på skolen, og på kvelden var foreldre og familie invitert.

– Jeg er bare så imponert over hva elevene får til. Alle gleder seg til å jobbe med forestillinga, og den virker samlende og inkluderende, sa Marit Volden, og lovte elevene å komme på forestillinga på kvelden også.

– Det nytter ikke å sitte heime når jeg vet at dere står her på scenen, sa hun til elevene da de avsluttet fellessamlinga for hele Brekkåsen skole.

Trøndersk musikkarv

Sammen med de musikkinteresserte kontaktlærerne Morten Alexsander Jøssund og Kristin Lomheim hadde elevene på femte plukket fram trøndersk musikk som foreldrene deres har et forhold til. De hadde samlet informasjon og presenterte hver enkelt artist. Her var Four Jets, DDE, Vømmøl, Jan Borseth og Åge Aleksandersen. Mye var ukjent for elevene, men de hadde gått løs på oppgaven med liv og lyst. Mellom innslagene hadde de laget små humoristiske innslag, og avsluttet med et potpurri over trønderrocken.

Elevene Solveig Rånes og Aiden Thornburg ledet hele showet, og salen flira da Aiden takket for seg og avsluttet med:

– Æ syns æ ha gjort en kjempeinnsats.

– Næi, det e itj bærre du, men aill sammen, svarte Solveig.

Med dette illustrerte hun hva som er skolens hensikt med disse forestillingene. Å gjøre noe sammen. Hvert skoleår lager elevene på alle trinn på Brekkåsen skole en forestilling med sang og musikk, drama og ablegøyer. Temaene varierer, men inkluderer alltid skolefag, personlig utfoldelse og trening i å stå på en scene.

Talenter dukker opp

Rektoren ser stort på å ta i bruk slike praktiske ferdigheter.

– Gjennom forestillingene får elevene vist kvaliteter de ikke blir målt så mye på ellers, og det er kjempebra. Vi ser enkeltprestasjoner som røres oss, ofte fra elever som vi ikke forventer det av, forteller Volden.

Hun sier at for mange av elevene er forestillingene en fin øvelse i konsentrasjon. Og samarbeid. Foran publikum vekkes nye talenter til live, og barn utvikler evnen til å glede seg på andres vegne.

Allsidige oppgaver

– Noen har absolutt ikke lyst til å stå på scenen, og da har vi oppgaver med det tekniske, sånn som å styre smartboard, lys og lyd, forteller Marit Volden. Hun gir mye ros til lærerne Morten Alexander Jøssund og Kristin Lomheim for stor dyktighet sammen med elevene.

Marit Volden sier hun får stor støtte blant foreldrene for at skolen satser på slike forestillinger. Hvert skoleår får samtlige elever delta sammen med trinnet sitt. Etter mye øving og generalprøve er det forestilling for de andre elevene på dagtid, cirka 200 personer, og omtrent like mange foreldre og familie på kvelden.