Det er nesten absurd å lage en oppskrift på dette, for det finnes stort sett ikke grenser for hvordan disse paiene kan lages. Kjøtt og grønnsaker er første innfall, men fisk og grønnsaker er ikke noe dårlig alternativ, men da kanskje med en melkebasert saus i stedet. Og hvorfor ikke slå til med en helt vegetarisk versjon, smekkfull av grønnsaker og kanskje med litt ost på toppen?

For når du stikker gaffelen gjennom potetmos med sprøstekte kanter så det dampende varme fyllet oser ut, er det vanskelig å tro at dette faktisk er restemat, et festmåltid av mat som ellers lett kunne blitt glemt innerst i kjøleskapet helt til det var så gammelt at det ville blitt kastet. Her snakker vi god mat og god samvittighet i samme pakke. Porsjons-potetpaier er rett og slett utrolig tilfredsstillende å servere.

PORSJONS-POTETPAIER

(4 porsjoner)

250 g kjøtt – enten rester eller karbonadedeig

½ løk

1 fedd hvitløk

olivenolje å steke i

250 g blandede grønnsaker – enten frosne, ferske eller rester

2 ss hvetemel

2 ½ dl oksekraft

½ ts tørket timian (kan droppes)

salt og pepper

4 digre poteter (ca. 400 gram hver)

1-2 dl helmelk

2 ss smør

salt og pepper

Skrubb potetene, prikk dem med en gaffel og kjør dem i mikrobølgeovnen i 10 minutter på høyeste styrke til de er møre. Potetene kan selvfølgelig også bakes i stekeovnen ved 180 grader i en times tid. Skjær av et lokk på hver potet og bruk en skje til å grave ut mesteparten av innholdet. La det stå igjen en «vegg» på ca. ½ cm for stabilitetens skyld. Poteten du gravde ut legges i en kjele sammen med melk og smør, varmes opp og moses til potetmos før du smaker til med salt og pepper.

Stek finhakket løk et par minutter før du tilsetter kjøttet i små biter. Rett før kjøttet er ferdig, tilsettes hvitløken, som får steke med et minutt eller to. Dryss over hvetemelet, rør godt rundt og hell på oksekraften. La det koke under omrøring et par minutter, til sausen er tykk.

Sett de fire potetskallene på et stekebrett og fyll med kjøttsausen. Bruk skje eller sprøytepose til å legge potetmosen på toppen. Du kan gjerne rufse til potetmosen på toppen med en gaffel, så den blir mer sprø etter en tur i stekeovnen. Sett potetene i ovnen ved 180 grader i 15–20 minutter, til potetmosen har fått farge og alt er gjennomvarmt. Serveres med det samme.