I september skrev Trønderbladet om ei slegge som i sommer ble funnet ved Gruvhøgda på Sandfjellet i Soknedal. Per Eilif Ekle i Soknedal Historie- og Museumslag sier funnet har vakt stor interesse i bygda.

For noen dager siden tok en mann i Soknedal kontakt med Ekle, for å høre om laget var interessert i å overta to hakker og en kile han hadde funnet ved Håkkådalsgruva, noen kilometer lengre nord.

– Mannen hadde funnet redskapene da han gikk med metallsøker for sju-åtte år siden, og hadde ingen interesse av å ha dem sjøl. Vi syntes det var naturlig at historielaget overtok, og takket ja, sier Per Eilif Ekle.

Anonym giver

Mannen ønsker å være anonym, men Ekle ser ikke bort fra at han vil være til stede når historielaget skal ha stand under bygdadagen den 14. oktober. Da skal alle de fire gruveredskapene stilles ut.

– Hva synes dere i historielaget om å overta dette?

– For oss er det veldig artig. Det er viktig å ta vare på historien, og disse funnene sier oss litt om hvordan gruvedrifta i Soknedal foregikk, sier Ekle.

Slegga som ble funnet i sommer har treskaft som er ganske intakt. De to hakkene som ble overlevert nå består av bare hodene, og bærer tydelig preg av å være heimsmidd og grovt laget.

Ikke statens eiendom

Per Eilif Ekle regner med at de nye bergverksredskapene stammer fra perioden 1660 til 1705, da det var gruvedrift rundt Sandfjellet.

Løsfunn av redskaper som er yngre enn år 1537, er ikke innleveringspliktige til staten. I praksis er det finneren som bestemmer hva som skal skje med gjenstandene. Vitenskapsmuseet har ytret ønske om at slegga blir tatt inn i deres samlinger, men finneren Even Petter Bjerkset mener at den fortsatt bør bli i Soknedal. Tanken er at slegga skal plasseres i en glassmonter på veggen i Gjetarhytta, eid av Soknedal Fjellstyre, noen kilometer fra Gruvhøgda.

De to hakkene og kilen som nylig ble overlevert historielaget skal få sin plass på museet i Soknedal.

– Vi har ikke mye fra gruvedrift i Soknedal fra før, så det blir veldig artig, særlig når det gjelder kunnskapsformidling, sier Per Eilif Ekle.

Soknedal Historie og Museumslag har i mange år deltatt på bygdadagen i Soknedal. Lederen Per Eilif Ekle tror mange vil fatte interesse for bergverksredskapene. Laget vil også presentere aktiviteten sin, og har en gjettekonkurranse rundt bilder og gamle gjenstander.

En søndag i juli ble denne gamle gruveslegga på 59 cm funnet på Gruvhøgda i Sandfjellet. Nå er planen at den skal plasseres i glassmonter og vises fram på bygdedagen i Soknedal lørdag den 14. oktober. Foto: Oddny Opland
Det var Even Petter Bjerkset (til venstre) som ved en ren tilfeldighet fant slegga på Gruvhøgda i juli. Han ser helst at slegga forblir i Soknedal. Her er slegga klar for å bli fraktet ned til bygda. Leder i Soknedal Historie- og Museumslag, Per E. Ekle, har engasjert seg i saken og tatt kontakt med offentlige instanser. Foto: Oddny Opland