– Vi forsøker å holde liv i damen, sier Arne Valvatne som har sunget i oppsetningene av Thora på Rimol samt sitter i styret for stiftelsen.

Slettet gjeld

Valvatne er svært lettet over at kommunestyret sist tirsdag vedtok å gi pengestøtte til stiftelsen slik at tilskuddet fra fylkesutvalget kan utløses. Med den siste bevilgninga er nesten all gjelda til stiftelsen innfridd. Styremedlemmer har kausjonert for lån i Melhusbanken, og i tillegg har en utenbys publikummer med relasjon til en av dem som opptrådte under operaoppsetninga, lånt ut 350.000 kroner for å unngå at stiftelsen gikk konkurs etter oppsetningen for to år siden.

Thora operakor

I fjor høst ble Thora operakor startet, og Lars Eggen som er dirigent for Thora operakor og Olavs Menn, forteller at dette koret er et tilbud for dem som vil legge vekt på det musikkdramatiske.

– Thora operakor er et prosjektkor for dem som vil bruke stemmen i operaretning. Fire-fem kor er representert i Thora operakor. 35 er med, og vi har en lang liste av interesserte, sier Eggen.

Søndag skal Thora operakor ha konsert i Hemne kirke, og lørdag gir Thora operakor en gratiskonsert i Melhus kirke i takknemlighet over støtten fra hjembygda.

– Vi tar ikke inngangspenger, men det er mulig å gi penger ved utgangen, opplyser Valvatne.

Trøorgel og solister

Under konserten vil kantor Christine Goedecke spille på trøorgel og piano, og årsaken til at trøorgel er valgt, er at koret skal framføre «Petite Messe Solennelle» av Rossini som er skrevet for harmonium (trøorgel). Solistene er Andreas Skei, Hilde Gjermundsen, Nina Sætherhaug og Harald Bjørkøy.

– I utgangspunktet er dette en katolsk messe, forteller Eggen.

Olavs Menn til Olavs døpested

Ut fra operaen Thora sprang koret Olavs Menn som neste år har tiårsjubileum. Dette koret skal for øvrig siste lørdag i oktober på en tredagers utflukt til England, og de skal synge under en konsert i landsbyen Andover der Olav Tryggvason ble døpt. Olav Tryggvason møtte opp på gården Rimol der Håkon jarl forsøkte å gjemme seg, og dramaet er skildret i operaen Thora.

Når det gjelder nye oppsetninger av operaen Thora, har ikke Valvatne gitt opp håpet om at operaen kan føres opp på nytt.

– Jeg kan ikke se for meg at Thora blir oppført i Melhus fordi en oppsetning i en idrettshall legger beslag på hallen i lengre tid. Da bør operaen heller oppføres i Olavshallen i Trondheim, sier Valvatne.

Nylig ble utdrag fra Thora oppført under en jubileumskonsert i regi av Adresseavisen, og Valvatne forteller at det var stående applaus.

Eggen mener Thora er en merkevare, og at med notematerialet nedskrevet, vil det være mulig å føre opp Thora i ulike sammenhenger – også internasjonalt. Nylig ga Norsk Musikforlag ut notene til Hjalmar Borgströms Thora paa Rimol, tidligere har notematerialet bare vært i håndskrevet format.

En annen variant av operaen Thora, er operaaftener i Trondheim og Eggen forteller at Trondheim kommune og fylkeskommunen har gitt støtte til.

Nina Sætherhaug, Harald Bjørkøy og Hilde Gjermundsen er blant solistene. Foto: Elin Valvatne
Øvelse. Foto: Elin Valvatne