Med 20 mot 17 stemmer vedtok Melhus kommunestyre å bevilge 304.000 kroner til stiftelsen Thora slik at midler fra fylkesutvalget kan utløses.

Dekker opp lån

Med over 700.000 kroner i samlet tilskudd, vil mesteparten av lånene stiftelsen Thora tok opp, kunne innfris. Som tidligere omtalt måtte stiftelsens styremedlemmer kausjonere for et lån i Melhusbanken samt ta imot tilbudet om et lån fra et utenbys publikummer på 350.000 kroner, for å unngå konkurs.

Under avstemninga under tirsdagens kommunestyremøte var det sprekk i partigruppene. 9 av 14 Arbeiderparti-representanter, begge Fremskrittsparti-representantene, 1 av 4 i Melhuslista og alle i Høyre stemte imot at kommunestyret skulle gi støtte til Thora-stiftelsen denne gang.

Da det ble klart at det var flertall for å gi støtte, var det avstemning om kommunestyret skulle gi 304.000 kroner eller 334.000 kroner, og det ble flertall for førstnevnte beløp med 22 mot 15 stemmer. Dette betyr at stiftelsen ikke får dekket hele beløpet som stiftelsen har pådratt seg som følge av den siste oppføringa av Thora. Berit Wold Fjelle (Ap) sa at hun heller ville gi de 30.000 kronene til Horg og Flå musikkorps som har så stor rekruttering at det ikke er plass til alle i kulturskolen.

Høy temperatur

Debatten i kommunestyremøtet var knallhard, og de aller fleste som tok ordet, hadde lite godt å si om stiftelsens arbeid i forkant av oppføringen for to år siden.

Tore Johansen (Melhuslista) kalte operastykket av Hjalmar Borgström for sidrumpet, og sa at operaen aldri burde ha vært oppført.

– Melhus har hatt nok med orgelpiper og annet rammel. Produktet holder ikke mål faglig sett, og omtrent det som kunne gå galt, gikk galt. Markedsføringen er ikke gjort av dem som driver med markedsføring, og stiftelsen sa seg fornøyd med å dele ut lapper på Melhustorget, sa Johansen.

Eldreomsorg

Svein Evjen (H) mente det ville skape presedens om kommunen ettergir gjeld når arrangementer går galt, og han sa at han har ei gammel tante som må vente to timer på Kroa senter før hun får hjelp.

Flere av politikerne mente det var galt å sette kultur opp mot eldreomsorg, og deriblant varaordfører Stine Estenstad (H). Varaordføreren oppfordret stiftelsen til å se på sammensetninga av styret.

Anne Sørtømme (SV) kalte operaen Thora for et ja-prosjekt gjennom mange ordførerperioder, og hun sa at det egentlig er beundringsverdig at en har klart å sette opp en opera i Melhus.

– Det frivillige arbeidet ble verdsatt til 1,5 millioner kroner. Jeg anser det som ganske urettferdig at det sies at styret har gjort en dårlg jobb. Kanskje kunne det ha vært en bedre jobb for finansieringa. Sponsorarbeidet ble delegert til næringsforeninga, sa Sørtømme.

Anne Sørtømme (SV). Foto: Gunn Heidi Nakrem
Tore Johansen fra Melhuslista. Foto: Gunn Heidi Nakrem