(Korrigert versjon)

Årets sabotørmarsj går søndag 1. oktober og begynner med en liten presentasjon av sabotørmuseet og Grønlia. Marsjen går om det som siden ble kalt for Hotell Norge, og der vil historiker og lærer Egil Sallaup holde en orientering. Dette opplyser Per Erik Kufås som er med på å arrangere turmarsjen.

Løypa

- Ideen om en marsj ble lansert og gjennomført første gang her på Hølonda ved Åmotet med avmarsj fra Skogstuggu, Hølonda den 14. september 1995. Marsjen har vært gjennomført årlig siden da, i regi av trimavdelingen i IL Leik, i samarbeid med Meldal Historielag, forteller Kufås som er med i trimavdelinga i Leik.

Løkken og Hølonda

Sabotasjeaksjonene

Aksjoner hadde forøvrig vært gjennomført i 1942 og 1943, i hovedsak ble fire store aksjoner gjennomført, der den første kom i mai 1942 der strømomformeren på Bårdshaug ble sprengt, forteller Kufås: - Så kom en aksjon i februar 1943 der malmbåten DS Nordfarhrt ble forsøkt senket på Thamshavn. Etterpå kom aksjonen Feather 1 på senhøsten 1943, da fem lokomotiver og en motorvogn ble sprengt.

Fenrik Odd Nilsen sprengte seg selv i luften ved et uhell i Klingliene under denne aksjonen. Leder under de nevnte aksjonene var løyntnant Peter Deinboll fra kompani Linge, med sabotørene Hegstad, Torfinn Bjørnaas som var fra Løkken forøvrig, Leif Brønn, Aasmund Wisløff og Paal Skjærpe.

- Alternativet til disse aksjonene var jo massiv bombing av Løkken og Orkanger fra de allierte styrker, noe som ville gå kraftig utover sivilbefolkningen, og forårsake store materielle ødeleggelser i tillegg til store dødstall, forklarer Kufås.

Marsjen kom i stand etter initiativ fra daværende ordfører i Meldal, Arne L. Haugen og daværende lensmann i Melhus, Trond Heggem.

Idrettslaget ble med som en støttespiller og laget en årlig marsj av det som blant annet teller i vårt trimprogram, forteller Kufås. Etter hvert kom Meldal Historielag med, og Løkken-området inkludert industrimuseet blir brukt som utgangspunkt annenhvert år i tillegg til området Hølonda.

De som går Sabotørmarsjen får diplom etter første gangs start, og medaljer etter 5, 10 og 15 år. Det er en startkontingent, og deltakerne kan kjøpe kaffe og vaffel i Grønlia.