Tirsdag gjorde fylkesutvalget et enstemmig vedtak om å gi stiftelsen Thora 400.000 kroner. Stiftelsen har vært nær ved å gå konkurs, og medlemmene av styret har måttet ta opp banklån for å redde stiftelsen. En utenbys publikummer har gitt 350.000 kroner i lån, og så har styremedlemmene kausjonert for lånet stiftelsen måtte ta opp i Melhusbanken.

Scenen og kostymer

I et tidligere forsøk på å redde stiftelsen fra konkurs, foreslo melhuspolitikere at fylkeskommunen skulle kjøpe scenen som ble satt opp til den siste oppsetninga av operaen Thora i Melhushallen. Imidlertid ble det aldri noe av handelen, og fylkesrådmannen mente at Melhus kommune måtte bidra med mer penger enn de 50.000 kroner som kommunestyret ville gi den gangen.

Nå har altså fylkesutvalget bestemt at fylkeskommunen gir et direkte tilskudd på 400.000 kroner. Forutsetningen er som før at Melhus kommune tar opp saken til ny behandling. Under tirsdagens formannskapsmøte sto bidrag til stiftelsen på sakslista, og denne gangen har rådmannen foreslått at politikerne bevilger 304.000 kroner.

Under formannskapsmøtet var det uenighet om hvor mye Melhus kommune skal gi i bidrag denne gangen, og det ble flertall for å gi et økonomisk tilskudd.

Etter en debatt og ulike forslag, vedtok formannskapet å bevilge 304.000 kroner under forutsetning at fylkesutvalget kommer med penger. Men formannskapet vil ha noe tilbake, og tar tilbake de 50.000 kronene Melhus kommunestyre bevilget i fjor høst. I tillegg krever Melhus kommune at kommunen tar over kostymene som er tilknyttet operaen Thora.

Høyre mente at stiftelsen ikke burde få det nye tilskuddet fra Melhus. Mindretallsgruppa (Sp, ML, V og Frp) foreslo å gi 334.000 kroner denne gangen.

Melhus kommunestyre skal foreta det endelige vedtaket, og saken kommer opp i neste uke.

Slik situasjonen nå er for stiftelsen, er egenkapitalen på 400.000 kroner tapt.

Glad for vedtak

Leder for stiftelsen, Synnøve Lundemo Folstad, er glad for at det nå ser ut til at stiftelsen får slettet gjelda. Hun bekrefter at det har vært en økonomisk sett tøff periode for stiftelsen.

- Før vi har fått sett på vedtaket, ønsker jeg ikke å si så mye ennå. Det gjenstår å se hva kommunestyret gjør. Når vi vet utfallet der, skal styret sette seg ned og se hva som skal skje videre, sier Folstad.

Torsdag skal Trondheim symfoniorkester framføre ouvertyren fra operaen, og Randi Stene skal synge en arie. Norsk musikforlag gir ut notene.

- Det foreligger ikke planer om ny oppsetning, opplyser Folstad.

Les mer om: Ny hjelpeoperasjon for Thora

Operasanger Harald Bjørkøy er blant dem som har reagert sterkt på at stiftelsen kom i et økonomisk uføre etter den siste oppsetninga i Melhushallen.

Les innlegget fra Harald Bjørkøy om Thora i havsnød her

- Ikke nok publikum

Ordfører Gunnar Krogstad sier om ordskiftet i Melhus formannskap at det var ulike meninger, og han viser til at et nesten enstemmig kommunestyre ikke ville gi underskuddsgaranti.

- Melhus kommune var en av dem som grunnla stiftelsen, og har ingen rolle i stiftelsen. Det er opp til styret hva som skjer videre, og hvem som sitter i styret, sier Krogstad.

Når det gjelder interesse for opera Thora, opplyser Krogstad at han har sett tre av Thora-oppsetningene inklusiv den i Den norske Opera.

- Det var greit nok. Det er ikke nok publikum til oppsetningene, og stiftelsen klarte ikke å få tak i nok sponsorinntekter. Så lenge det ikke går i pluss, er det vanskelig å holde operaen i live, mener Krogstad.