Enten du dyrker tomater selv eller bare har oppdaget at selv butikktomater smaker bedre nå om sommeren, siden de er solmodnet, er det et evig dilemma hvordan du skal klare å ta vare på naturens overskudd så det kan nytes i årets kalde måneder.

I tillegg til å gjøre tomaten lagringsvennlig, fører tørkingen også til at smaken blir mer konsentrert. Det er denne smaken du skal ta med deg inn i vinteren. Pizza? Noen biter tørket tomat i sausen gir masse overraskende god smak. Biffmiddag? Legg et par oljevåte, tørkede tomater i panna på slutten av steketiden, og server som små, smakssterke munnfuller. Salat? Bruk litt av oljen i dressingen. Lager du vinaigrette trenger du nesten ikke tilsette syre heller, siden tomatene har gitt fra seg masse smak i oljen. Pasta? Nykokt spagetti med noen tomater i olje og et solid dryss pepper er skikkelig fastfood. Eller rett og slett en skive ristet brød med salat, tørkede tomater og en ostebit på toppen når småsulten melder seg. Stort sett alt du bruker tomat i blir bedre hvis tomaten du bruker er tørket, så det er bare å sette i gang.

Det er vanskelig å gi presise mengdeanvisninger. Her ble det brukt nesten to kilo ferske tomater, som til slutt ble omtrent et halvlitersglass med tørkede tomater i olje.

TØRKEDE TOMATER

modne tomater

salt

urter (timian eller basilikum)

raps- eller olivenolje

Sett stekeovnen på 70 grader, og bruk gjerne varmluftinnstilling hvis du har det. Skjær tomatene i to og legg tett i tett med snittsiden opp. Fyll langpannen. Ringle over litt olje, dryss med salt og legg på urter. Sett langpannen i ovnen og la den stå i seks timer. Åpne ovnsdøren på gløtt av og til for å slippe ut fukt. Når tomatene har falt helt sammen og er tørre i overflaten, men fortsatt litt myke i midten, tar du dem ut, legger dem i rent glass, heller på olje til tomatene er dekket og setter på tett lokk. For å unngå bakterievekst lønner det seg å skru ovnstemperaturen opp til 100 grader og sette glasset inn i ovnen igjen i en liten halvtime. Da er alt så gullende rent at ikke noe styggedom kan vokse. Oppbevares i kjøleskapet frem til bruk. Hvis du lager mye, kan tomatene fryses og tas opp etter hvert som de brukes.