På Storbekkøya museumsseter kan man i dag få et godt innblikk i hvordan seterdriften foregikk i Norge før i tiden. Her kan man også få kjenne smaken av mat laget med lokale råvarer fra andre setrer som i dag driftes i Budalen. I tillegg arrangeres det jevnlig ulike arrangement, som dramatiseringer og konserter her i løpet av sommeren. Lillian Bakken og Heidi Tovmo driver anlegget, og holder åpent store deler av sommeren.

Samarbeid med andre setre i området

Et veldig positivt aspekt med at denne setra drives som et museum og serveringslokalet, er at man kan ha et godt samarbeid med de andre setrene som drives i området. Gjennom dette vil både de setrene få solgt ut sine produkter og råvarer og få god reklame og omtale av disse. I tillegg tjener Strobekkøya på dette samarbeidet, gjennom at de kan selge produkter som er lokale fra akkurat dette området.

–Vi kjøper ofte råvarer fra andre setre i området, og produserer ulike produkter her på godt gammeldags vis. To av produktene vi har her som kan kjøpes er møssmør og gabb, produsert som i gamle dager, sier Bakken.

For dem som ikke er veldig inn i dialekten her, er møsmør hjemmelaget prim, mens gabb er gomme man har produsert her. Disse to produktene blir altså produsert på Storbekkøya, og gjøres på samme måte som man lagde det i gamle dager.

Ulike folk tar turen

Gjestene som kommer innom Storbekkøya er alle slags mennesker. På de arrangerte besøkende kommer det ofte busser fra steder litt unna, med for eksempel en gruppe pensjonister. Driverne har inntrykket av at de eldre trives godt her, og liker å se gamle tradisjoner bli gjenskapt. Det kommer slike busser fra mange ulike områder, både fra plasser nærmere og lenger unna.

–Vi har hatt arrangerte besøk fra flere steder, blant annet Stjørdal og Røros, kan Bakken fortelle.

Når det gjelder folk som kommer innom på dagsbesøk innenfor åpningstidene er dette personer av ulikt slag. Mange har hytte i Budalsområdet, og disse er hyppige gjester hos museet og er flinke til å støtte opp. I tillegg er flere pilegrimer innom titt og ofte, i og med at deler av pilegrimsleia går forbi.

Et annet moment som trekker gjester hit er Forollhogna. Dette er den høyeste fjelltoppen i Midtre Gauldal, og mange bestiger denne i løpet av sommeren. Parkeringsplassen hvor de som tar denne turen parkerer, ligger lenger inn i dalen forbi museumssenteret, noe som gjør at mange som har besteget denne kommer innom her etter turen sin.

Kultursti

Et av tilbudene man kan benytte se av på museumssenteret er å gå en kultursti. Denne stien inneholder flere ulike attraksjoner, som slåttebuer, graver og fangstgroper. Om man går denne stien får man et innblikk i hvordan seterdrift ble drevet, og sett eksempler på redskaper som ble brukt.

Det arrangeres også ulike aktiviteter med jevne mellomrom på stedet. Dette er aktiviteter som er tradisjonsrike og ble drevet med i gamle dager på setre, og skal være med å gi de besøkende et innblikk i hvordan dette ble gjennomført. Eksempler på slike aktiviteter kan være jernbrenning og arbeid i smia.

Underholdning gjennom ulike arrangement

Hver sommer arrangeres det forskjellige typer arrangement på museumssenteret. Annethvert år går forestillingen som kalles "12 lod sølv". Dette er en dramatisering av romanen skrevet av Per Gunnar Vold, og er en sann historie fra 1745 da en dame fra Budal ble voldtatt på sin hjemtur etter et bryllup.

Det er god interesse rundt denne forestillingen, og man tar rundt 350 personer per forestilling. Det pleier å bli gjennomført tre forestillinger, pluss en generalprøve de årene denne går. Til sammen på alle disse fire har man rundt 1200 tilskuere. Det pleier å være noen kjente fjes med å spille, i tillegg til flere lokale amatørskuespillere.

–Vi pleier å skaffe ulike kjendiser som trekkplaster hver gang dette spilles. Vi har blant andre hatt med Nils Arne Eggen, som spilte presten i stykket, forteller Lillian Bakken.

I år spilles ikke 12 lod sølv", da det spiltes i fjor. 1. juli arrangerte man dog en konsert med bandet ALFS. Her ble det servert mat før konserten, og man hadde øl- og vinservering. Neste arrangement er planlagt til helga 22.–23. juli, og skal være en familiehelg. Her er det ulike aktiviteter for hele familien, før man søndag kjører på med ulike gamle tradisjonsaktiviteter som jernbrenning, gøbbkoking og salg av kokegropstekt reinsdyrslår.

Innkjøp av lavvo

I fjor gikk man til innkjøp av en lavvo på Storbekkøya. Denne er ment til å være brukt som backup om det er veldig mye regn, og den skal brukes under ulike arrangement. Under konserten som ble holdt 1. juli, ble denne lavvoen brukt som sitteplasser, og til matserveringen før konserten.

–Lavvoen har vært en god investering. Den gir oss muligheten til å trekke litt unna regnet om det blir for mye av det, og den kan også brukes til overnatting, for eksempel for pilegrimer som går her og trenger et sted å sove, legger Bakken til.