Dette forteller koret i en oppsummering av sine meritter: Sangkoret Lundarljom ble stiftet 30. mars 1927 med lærer Jon Solberg som dirigent. Statius A. Bye var korets første leder, og øvelsene ble holdt på Lund skole.

Pause under krigen

Under krigen ble det pause i korsangen, og først ut på 50-tallet var koret skikkelig i gang igjen.

Fra da av, og helt til ut på 90-tallet, var det ikke bare korsang som sto på programmet.

Det ble også mange skuespill, kabareter, barneforestillinger og revyer. Noen vil kanskje huske «Annie get your gun», Vømmøl-kabaret og barneforestillinga «Trolla kjem til Lundamo.»

Det hele startet på Meierisalen på Lundamo for senere å fortsette på Lundamo samfunnshus. Det var vanligvis stort publikumsoppmøte, og ofte måtte det settes inn ekstra stoler og benker for å få plass til alle.

Årets høydepunkt

På vårparten er det årlige sangerstevnet et av høydepunktene, og kormedlemmene synes det er trivelig å bli kjent med mange av de andre korene i Trøndelag.

Lundarljom har også selv stått som arrangør av stevnet i alt tre ganger. Det første i 1935, så i 1974, og det siste var i 1992. Arbeidssomme, men vellykkede arrangement som var både trivelige og med mye fin sang.

Gjennom årene har koret også vært ute og reist en del, både i inn- og utland.

I 1994 deltok koret i Midnattssol internasjonale korkonkurranse i Tromsø. I 2002 reiste koret til Danmark. Senere har det blitt både Riga og Budapest, og nå i vår gikk turen til Berlin.

Les også: I tenkeboksen etter skuffende besøk

Det aller største

Der sang koret i den norske sjømannskirka, og litt spontant i parker og restauranter.

Korets medlemmer er nok likevel enige om at den største opplevelsen var å få synge i Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Kirka som er kjent fordi den i 1943 ble totalskadet under bombeangrep mot Berlin.

Dagens kirke ble så bygd på 50-tallet med det gamle tårnet integrert i den nye kirka som et minnesmerke over krigens redsler.

Dirigent på deling

Koret melder at de har gjennom årene hatt mange flinke dirigenter.

Inneværende år har Elisabeth Aune Dalsaune ledet koret. Hun dirigerer også Hovinkoret, og i jubileumsåret har koret hatt et samarbeidsprosjekt med både Hovinkoret og Horg musikkorps der de tok for seg musikk fra mange av de mest kjente musikalene.

«Musikal, musikal!» hadde konserter både i Hovin samfunnshus og i kultursalen på Melhus, de to siste konsertene for fulle hus. Både kor og korps var godt fornøyde og fikk mange gode tilbakemeldinger fra publikum.

Les også: Korps og kor i samme konsert

Jubileumskonsert

I Horg kirke, mandag 19. juni, planlegger koret nå en jubileumskonsert i samarbeid med lokale aktører.

I samarbeid med Hovinkoret vil denne konserten bli avsluttet med sanger fra musicalen «Les Miserables».

De som ikke fikk billett til Musikal, musikal!-forestillinga, får altså nå en ny sjanse til å høre vakker og stemningsfull sang.

Hva så med framtida?

Koret har i de siste årene slitt med dårlig rekruttering og usikker økonomi og koret har i dag 21 aktive medlemmer.

I den nåværende situasjonen er koret usikker på om det blir noe 100-årsjubileum. Folk på Lundamo håper på at det også i framtida vil være et kor i nærmiljøet.

Vitenskapen bekrefter at det er sunt å synge, og i tillegg blir du en del av en trivelig vennegjeng, kan koret bekrefte.

MUSIKAL: «Musikal, musikal!» hadde konserter både i Hovin samfunnshus og i kultursalen på Melhus, de to siste konsertene for fulle hus. Foto: Foto: privat