Dette var femtende gangen barn og unge fra Melhus reiste ut til sine nordiske venner, og tjueførste gangen Nordiske barnekulturdager ble arrangert.

For to år siden var det Melhus som var arrangør.

Mietos hjemkommune

Turen gikk med buss over Storlien til Stockholm og videre til Helsingfors med Silja Lines «Silja Symphoni». Videre opp Finland til Kurikka, som er Melhus kommunes vennskapskommune i Finland, og også Juha Mietos hjemkommune.

Der ble det to dager med framføring av eget program, men også øving og framføring av felles program for ungdommene i alle tre vennskapskommunene, noe man kan si er hovedhensikten med dette arrangementet, å skape samhørighet og forståelse mellom gode nordiske venner.

Ockelbo

Den tredje kommunen er Ockelbo i Sverige, i dag kanskje mest kjent som hjemkommunen til hele Sveriges prins Daniel (Wefling).

Daniel var for øvrig med på det aller første arrangementet av Nordiske barnekulturdager som ble arrangert i Ockelbo, Kristi himmelfartshelga 1990.

Nordiske Barnekulturdager er i dag den eneste forbindelse og samarbeid mellom disse kommunene, et samarbeid som ble etablert på slutten av 1980 tallet.

Danskene trakk seg

Fra starten av var også Holmegaard kommune i Danmark med på dette, men etter kommunereformen i Danmark i 2008, måtte danskene trekke seg ut. Da ble de en del av Næstved by, som har Gjøvik i Norge som sin vennskapskommune.

Det ble et utrolig flott opphold, samarbeid og fremføring, og det var en glad og fornøyd gjeng som returnerte til Melhus, etter 5 døgn og 14 timer, og etter at de hadde tilbakelagt 230 mil og to båtreiser over Østersjøen med «Silja Serenade» denne gangen

Lederne fra Melhus som var med var kulturskolerektor Harald Lund, virksomhetsleder for kultur, Jan Erik Kregnes, kulturkonsulent Marit Grendal og reiseleder Steinar Nyland.

Veteraner

Steinar har vært med på dette helt fra starten for 27 år siden, og vært reiseleder på samtlige turer, og det er han som har laget dette reisebrevet til Trønderbladet.

Harald Lund har også vært med på de fleste turene, og Marit Grendal er som veteran og regne med litt mindre fartstid enn Harald.

I tillegg var det med to mødre, Sølvi Wehn og Mari Duesten.

Les også: En het og svett aften

Les også: Melhusfestivalen får skryt av politiet