Orglet er i ferd med å bli ferdigstilt i disse dager, og skal intoneres og være klart til å spilles på 17. mai. Først i begynnelsen av juni vil det være helt ferdig intonert, og det vil bli innvielseskonsert på andre pinsedag.

Lørdag ble folk som har bidratt med dugnadshjelp for å få det gamle orglet ut og det nye inn i kirka, invitert på en omvisning i nyinstrumentet.

Les også: Ivar Gafseth avsluttet orgelinnsamlinga

Intonatør Gunter Böhme fra Orgelbau Kuhn viste folk det nybygde instrumentet fra innsiden, og der fikk de se de sammensatte og komplekse mekanismene, som gjør at orglet fungerer.

Les også: De fleste vil konfirmeres i kirka

Det nye orglet er et mer mekanisk orgel, mens det forrige hadde flere elektriske komponenter. Det nye orglet er dermed et enda mer tradisjonelt instrument, bygget på nesten samme måte som de ble bygd for flere hundre år siden.

Nyorglet har mekanisk traktur og elektrisk registratur, mens det gamle hadde elektro-pneumatisk traktur. Det nye orglet har dermed en ren fysisk overføring fra tangentene til ventilene som styrer hvilke enkeltpiper som låter. Knappene som styrer hvilke piperekker som får luft, altså registraturet, er elektrisk. Dette orglet har 27 registre, og det er potensielt plass til 34.

Dugnadsfolket fikk i tillegg til omvisningen servert kake og kaffe, som en påskjønnelse for sin innsats.