Påsken består av behagelig mange fridager på rad, men hvis du ikke baker ditt eget brød er det overhengende fare for at frokosten etter hvert preges av skikkelig tørre brødskiver. Men der brød med gjær tar ganske lang tid å bake, tar scones med bakepulver bare en drøy halvtime fra idé til ferdig frokost. Det er selvfølgelig ikke et brød i tradisjonell forstand, men det er varmt, litt søtt, det metter og du kan trekke det i flere retninger rent smaksmessig.

Versjonen på bildet over fikk en stor håndfull av blåbær og bringebær rett fra fryseren, og endte opp med å smake som nystekt brødskive med varmt syltetøy på. Virkelig verdt å anbefale. En annen variant er å raide godtebordet for noen sjokoladebiter og eventuelt fylle på med rosiner og nøtter. Det er klart, det beveger seg bort fra brød og i retning kake, men det er tross alt påske, så det er innafor. Scones naturell er også et godt alternativ, spist dampende varm med smør på og en kopp te til. Du trenger ikke så mye mer før du går ut på jakt etter årets siste snøflekker.

Ekstra tid i fridagene kan også være anledningen du har ventet på for endelig å lage din egen yoghurt.

Hvis du ikke har gjort det før, kommer du til å bli overrasket over hvor enkelt det er. Litt røring, og så noen timers venting. Resultatet blir enormt godt, og siden det er ferie kan du pimpe opp den ferdige yoghurten med et par spiseskjeer fløte også før du fordeler den i glass og gir et dryss med enten müsli eller noen biter frukt eller bær som har gjemt seg i kjøleskapet.

Skulle du bli bitt av lage-yoghurt-selv-basillen, eller rett og slett lager for mye, kan du trekke eksperimenteringen enda lenger. Du kan lage din egen smøreost. Legg ekstrayoghurten din i et gullende rent kjøkkenhåndkle i en sil, plasser silen over en bolle og sett alt i kjøleskapet i noen timer. Resultatet blir en tykk yoghurtostemasse du enten spiser naturell på brød eller scones, eller smaksetter med urter, pepper eller honning. Vips, så har du laget din egen påske-smøreost.

FROKOSTSCONES

(4 porsjoner)

5 dl hvetemel

2 ts bakepulver

¾ dl sukker

½ ts salt

75 g kaldt smør

1 ¼ dl melk

1 egg

evt. fyll. 75 g bringebær og 75 g blåbær/75 g rosiner og 75 g sjokolade

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Bland alt det tørre i en bolle og bruk fingrene til å smuldre inn smøret til det ligner brødsmuler. Visp sammen egg og melk og bland deigen lett sammen. Hvis du arbeider deigen for mye, blir de ferdige sconesene tørre og harde.

Vend eventuelt inn ønsket smakstilsetning og form deigen til en ca. 20 cm stor rund leiv på bakepapirdekket stekebrett. Stek i ca. 30 minutter og spis nesten rett fra ovnen.

HJEMMELAGET YOGHURT

(4 porsjoner)

Varm opp 1 liter melk til 40 grader (såpass varmt at du kjenner det er litt varmere enn fingertuppen du stikker nedi for å sjekke) og rør inn 2 spiseskjeer yoghurt naturell. Viktig at du kun bruker yoghurt naturell. Søtede eller smakstilsatte yoghurter fungerer ikke. Legg lokk på kjelen og la den stå helt stille på kjøkkenbenken til neste dag. Ikke rør i den, for da får den altfor løs konsistens. Etter 12-18 timer har du en tykk og fin yoghurt. Hvis det har vært for kaldt i rommet kan det hende den ikke har stivnet nok. Da kan du gi kjelen en bitteliten oppvarming på plata, så bråstivner den i løpet av en time eller to. Spis som den er, eller sett i kjøleskapet og lagre den til senere.