Påskens symboler er mange – både religiøse og verdslige – og de gule kyllingene vitner i hvert fall om lysere dager og kyllinger som kakker seg ut av sitt beskyttende skall for å vise at våren er på vei. Det er muligens litt brutalt å ta hoppet direkte fra nyklekket fjærball til sursøte kyllingvinger med salat og couscous, men vi må jo ha mat.

For kylling er det smarte valget: Legger du frosne kyllingvinger i stekeovnen har du nærmere en time tilgjengelig i solveggen før du må gjøre noe mer. Hel fugl gir deg halvannen. Dessuten er kyllingkjøttet såpass nøytralt at du kan trekke smaken i stort sett hvilken retning du vil.

De sursøte påskekyllingen her er kanskje litt uvanlig, men likevel både snasegod og enkel. Kylling som stekes med sukker har lett for å bli brent, så det trikset er å steke kyllingvingene ferdig før de vendes i en kokende varm sukker- og eddiksaus som får klistre seg fast og gi masse deilig ekstrasmak.

All den tid kjøttet lager seg selv i ovnen, vil det være tåpelig å bruke masse tid på tilbehøret. Couscous er en slags karbohydratenes svar på kylling: fri for smak, men kan trekkes i alle retninger du kan tenke deg. Enkelt er det også. Kok opp kraft, ha i couscousen og vent i noen minutter. Denne couscousen har fått masse persille for grønn urtesmak, valnøtter for sprøhet, chili for styrke og vårløk for en gjennomgående løksmak som minner maten på at den er middag. Siden kyllingen har en tydelig eddiktoner, er salaten balanserende søt, med både druer og appelsin.

Siden det ikke krever noe ekstrainnsats å lage en stor porsjon kylling, åpner det seg også mulighet for smarte løsninger dagen etter. Tar du deg tid til å pille kjøttet fra tiloversblivne vinger, har du kjøtt som passer perfekt i en kyllingsalat. Og beina? Kokt i 20 minutter med en gulrot og en løkskalk gir de den deiligste kyllingkraften som varmer kalde bein etter en lang og våt påsketur.

SURSØT PÅSKEKYLLING

(4 porsjoner)

1,2 kg frosne kyllingvinger

1 dl brunt sukker

3 dl sherryeddik

salt

½ appelsin med tynt skall, skåret i tynne skiver til servering

COUSCOUS

2 ½ dl couscous

2 ½ dl vann med buljongterning

1 rød chili

1 hel potte persille

1 vårløk

1 håndfull grovhakkede valnøtter

olivenolje

SALAT

1 crispsalat

1 avokado i skiver

1 appelsin, skrelt og skåret i små biter

1 håndfull druer, delt i to

1 håndfull cherrytomater, skåret i fire

Krydre kyllingvingene med salt og pepper og stek etter anvisningen på posen. I mellomtiden kokes sukker og sherryeddik til en jevn og litt tykk saus som settes til side.

Kok opp kyllingkraften, tilsett couscous, skru av varmen og sett på lokk. La couscousen stå i fred til den er tørr og luftig, 5-10 minutter. Gjør couscousen luftig med en gaffel, vend inn chiliskiver, masse grovhakket persille, vårløkskiver og nøtter og anrett i bolle eller fat. Ringle til slutt over litt olivenolje og et saltdryss. Couscousen kan med fordel serveres romtemperert, men er også god dampende varm.

Bland sammen alle ingrediensene til salaten og bind sammen med litt vinaigrette, eller eventuelt bare litt olivenolje og salt.

Legg de ferdigstekte kyllingvingene over i en stor arbeidsbolle/bakebolle og hell sukkereddiksausen over. Bruk et par gafler til å vende vingene forsiktig rundt så alle blir dekket med sausen. Dryss med litt ekstra salt, legg over i et serveringsfat og plasser tynne appelsinskiver innimellom.