Leder Owe Trotland i Melhus janitsjarkorps roser medlemmene for innsatsen i helgas janitsjar-NM i Trondheim, men sier at prestasjonene ikke er på det nivået de ønsker. I fjor rykket de ned fra 3. til 4.-divisjon, og korpset hadde større ambisjoner enn å komme langt ned på resultatlista. De oppnådde en 14.-plass av 16 korps i 4.-divisjon. Erkerivalen Heimdal slo dem også med et fattig halvpoeng. Nå rykker Melhus janitsjarkorps ned til 5.-divisjon. Men systemet blir endret til neste år, og det blir til sammen åtte divisjoner.

Presset på tid

– Det ble travelt for oss å øve til NM, og vi fikk ikke brukt den tida vi trengte. Vi hadde absolutt håpet på bedre enn dette, sa Owe Trotland etter festkonsert og premieutdeling lørdag. Han synes likevel det er opplevelsesrikt og stas å delta i NM.

– Vi kan vel si at årets NM ble en påminnelse om å brette opp ermene og skjerpe oss. Vi fikk konstruktive tilbakemeldinger fra dommerne, så det er jo verdifullt, sier Trotland.

Han ser det er svært høgt nivå i NM, også ned i divisjonene. Mange korps har store budsjett, og legger ned enorme ressurser i øving og instrumenter. Korpsmiljøet domineres av Oslo og Akershus, i følge Trotland.

Har blitt færre

– For noen år siden var det vi gjorde i går godt nok også i dag, men sånn er det ikke lenger. Det skrives mye ny musikk, og den stiller ofte store krav til spesialinstrument. Mange korps satser veldig stort på NM, mens vi prioriterer litt annerledes, sier Owe Trotland.

Han opplyser også at janitsjarkorpset har gått litt ned i besetning. I NM spilte rundt 40, mens de har 25 til vanlig.

– Vi ønsker oss flere medlemmer. Jeg ser at gode korps ofte har 50 til 60 musikere, sier Trotland.

Under NM i Trondheim i helga spilte hele 120 korps og 5.000 musikere, og den gjeveste premien på hele 40 000 kroner og kongepokal. Fra Sør-Trøndelag var 17 korps påmeldt, og Melhus janitsjar var det eneste fra vårt distrikt.