Nå skal det sies at pytt-i-panne-sammenligningen nok ikke faller i god jord overalt. For noen er ramen tilnærmet religion, med beinharde regler om hva slags nudler som kan brukes sammen med hvilke krydre og kjøttyper.

Les også: Syrisk og somalisk vri på Støren

Her har jeg for eksempel brukt krøllete nudler til kylling, noe som visstnok skal være brudd på all god etikette hvis man spør de rettroende. Men enkelte regler er til for å brytes, for det er ingen grunn til å droppe en dampende varm bolle ramen bare fordi du ikke har riktig nudeltype i huset. Nudler smaker tross alt bare nudler. Det er den hvitløks- og ingefærdampende kraften som binder det hele sammen, så der bør du ikke svikte. Hjemmelaget kraft er selvfølgelig alltid det beste, men hvem har tid til sånt på en helt vanlig hverdag i mars? Dårlig tid er grunnen til at buljongterninger finnes, og her bør du til og med lage en litt tynn buljong. Du vil ikke ha den for salt, siden du skal ha i soyasaus etter hvert, og du vil ikke overdøve hvitløks- og ingefærsmaken.

Les også: Får mer og sunnere mat

Kyllingkraft er universalkraften som passer til alt, enten du velger kylling, svin, okse, fisk eller tofu som hovedproteinkilde. Det er bare å la fantasien flomme. Egg er en annen grunnstolpe i ramen, enten bløtkokt og lagt nedi som her, eller pisket ut i den kokende kraften så du får tynne, hvite eggestriper fordelt i hele suppen. Siden en ramenbolle stort sett består av energifattige grønnsaker og kraft, bør du være påpasselig med å ha nok kjøtt, fisk eller egg i for at det skal mette skikkelig.

Legg også litt arbeid i grønnsakene. Denne er laget omtrent så enkel som du kan slippe unna med, med bare litt gulrot, vårløk, sukkererter og et par digre håndfuller spinatblader. Spinaten faller sammen og blir helt myk når den den varme kraften helles på, og gulrøtter og vårløk må skjæres så tynt at det blir gjennomvarmt av kraften. Både sopp, kål, løk, spirer, mais, squash, bønner, paprika, brokkoli og blomkål kan brukes, men vurder å gi dem et bittelite oppkok først for å unngå at det blir råsmak på det.

ENKEL RAMEN

(4 porsjoner)

KRAFTEN

2 ss ingefær

2 ss hvitløk

1 ss sesamolje

1 ss rapsolje

1 ½ l kyllingkraft

1 ss soyasaus

2 kyllingfileter

4 ss hoisinsaus fra flaske

4 bløtkokte egg

2 pk. nudler

2 store gulrøtter i tynne strimler

2 vårløk i tynne strimler

1 håndfull ferske sukkererter

1 stor rød chili

1 stor pakke spinatblader

Start med kraften. Hvitløk og ingefær stekes mykt på svak varme.

Tilsett kraft, kok opp, tilsett soyasaus og la det hele småsimre noen minutter. Sil suppen og hold varm.

Stek kyllingfiletene i litt olje i en stekepanne. Når de er tett på ferdige, helles den søte hoisinsausen i den varme pannen og kyllingfiletene vendes flere ganger rundt i den for å bli glasert på alle sider. Kok eggene i 6-7 minutter, skrell og del forsiktig i to. Kok nudlene etter anvisning på pakken, hell av kokevannet og skyll med kaldt vann. Rens gulrøtter og vårløk og skjær i tynne strimler. Husk, de får ingen annen tilberedning enn å bade i den varme suppen, så skjær tynt.

Fordel spinat og nudler i fire dype boller. Legg sukkererter, gulrot og vårløk, kokt egg og kylling i skiver i hver bolle. Sørg for at suppen fosskoker før du fordeler den i bollene og serverer med det samme med et dryss av fersk chili på toppen.